Nakon izvesnog čekanja, šestog decembra 2012. UNESKO je proglasio Festival otvorenih dvorišta u Kordobi  za nematerijalno kulturno dobro čovečanstva, na godišnjem međunarodnom samitu ove organizacije u Parizu.

UNESKO ističe da ova tradicija opstaje među komšijama, zahvaljujući učešću velike skupine Kordobljana koji neguju ovo okruženje u proleće.

cordoba fotka

Poreklo ovog takmičenja datira od pre gotovo jednog veka, od 1918, od kada je poznato prvo organizovano okupljanje. Ali se festival nije ustanovio do 1933. Nakon Građanskog rata nastavili su da ga priređuju i konačno se utvrđuje četrdesetih godina.

Festival dvorišta u Kordobi obeležava se u maju. Mesecu u kojem su zgusnute narodne fešte u gradu. Komšije iz tipičnih kuća – arhitekture po direktnom uzoru fizionomije rimskih kuća i koje su naposletku prilagodili Arapi – provode celu godinu negujući biljke da bi, kada dođe proleće, izgledale besprekorno za otvaranje dvorišta posetiocima. Tih dana stanari nude gostoprimstvo strancima. I toliko je uspešna manifestacija, da se stvore prave gužve u uličicama starog grada.

Najtipičniji krajevi u Kordobi su oni u kojima je smešteno najviše dvorišta, kao što je La Aserkija i okruzi fernandinskih crkava San Agustin, Santjago, San Pedro, San Lorenso i Santa Marina de las Aguas. Takođe je moguće iskoristiti takmičenje i posetiti besplatno Palasio de Vijana, u kojem se nalazi ni manje ni više nego dvanaest dvorišta.

kordoba

Među drugim kandidatima te godine za nematerijalnu kulturnu baštinu nalazili su se Festival igre u Bretanji, Festival violine u Kremoni, proslava San Fransisko de Asis u Kolumbiji i đavolji plesovi u Venecueli.

***

Pročitaj u originalu: http://ow.ly/ac4A30blX7I
Autor: Manuel J. Albert

Prevela i redigovala: Tamara Nikolić

One thought on “Festival otvorenih dvorišta u Kordobi, nematerijalna kulturna baština čovečanstva

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google photo

Komentarišet koristeći svoj Google nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s