Nikada niste čuli za Blosom Diri?

Margret Blosom Diri (Margrethe Blossom Dearie) rođena je u Istočnom Durhamu, blizu Albanija u Njujorku 1924. i sa imenom kao što je njeno deluje sasvim prirodno da je postala zvezda; uostalom, Blosom je bila jedinstvena.

Učila je klasični klavir kao dete, pre nego što je prešla na džez kao tinejdžerka. Pridružila se vokalnoj grupi Vudija Hermana, The Blue Flames, pa se preselila u Njujork ubrzo nakon kraja Drugog svetskog rata; kasnije se pridružila Blue Reys, pevačkoj grupi sa bendom Alvina Reja.

Od 1952. Blosom je živela u Parizu i pojavljivala se u noćnim klubovima sa pevačicom Eni Ros. Te godine je takođe imala svoj prvi hit sa pesmom Moody’s Mood for Love autora King Pleasure, na kojem peva, iako njeno učešće nije navedeno. Osnovala je vokalnu grupu Blue Stars sa sestrom Mišela Legrana, Kristijan Legran, kao i Bobijem Dorouom. Godine 1954. imali su hit u Francuskoj sa pesmom Lullaby of Birdland izvedenom na francuskom jeziku. Blue Stars kasnije su se razvile u The Swingle Singers.

Bilo je to u Parizu 1956. kada je Norman Granc* čuo Blosom kako peva u klubu nakon čega potpisuje ugovor sa Vervom da snime njen album prvenac u septembru te iste godine.
Sa pratnjom na klaviru koju sama izvodi, njen prvenac uključuje i Herba Elisa na gitari, Reja Brauna na basu i Džoa Džonsa na bubnju; album je nalikovao onome što je Blosom radila u kabareu, obrađivala je standarde svojim jedinstvenim, devojčičastim glasom. Zavaravajuće jednostavno i iskreno, Blosom razume ove pesme u celosti, dajući im intimnost na način sa kojim malo drugih izvođača može da se meri.

Naredne četiri godine snimila je još pet albuma za Verve i svaki je vredan da se potraži. Godine 1964. snimila je album May I Come In?, neuobičajen za Blosom, s obzirom na to da je realizovan u saradnji sa orkestrom.
Radeći u krugovima njujorških večernjih klubova početkom šezdesetih, bila je veoma tražena i njena popularnost se proširila preko Atlantika krajem šezdesetih, kada je počela da se pojavljuje u klubu Ronija Skota u Londonu i snimila još albuma u Ujedinjenom Kraljevstvu.

Godine 1970. objavila je album That’s Just the Way I Want to Be na kojem se nalazi kultna pesma Dusty Springfield, oda britanskoj pop zvezdi, kojoj je doprinela Norma Tanega**.

Redovno je nastupala u njujorškim klubovima do 2006. kada se razbolela zbog čega je bila sprečena da peva.

*Norman Granc – čuveni američki džez biznismen, osnivač nekoliko diskografskih kuća, među kojima se nalazi pomenut Verve;
**Norma Tanega – američka folk pop kantautorka;

Link do portala: http://www.udiscovermusic.com/stories/youve-never-heard-of-blossom-dearie

Autor: nenaveden

Ostavite komentar