Ovo je treći put da se ovaj grad ističe. Onlajn glasanje je završeno ovog petka, a izabran je portugalski grad, pobedivši devetnaest konkurentnih evropskih zemalja.

Bio je nominovan tri puta. Tri puta je izabran za najbolju evropsku destinaciju godine. Porto je upravo pobedio na takmičenju koje je promovisala organizacija European Consumers Choice i osvojio prvo mesto putem onlajn glasanja, završenog ovog petka.

Ni velike evropske prestonice poput Pariza, Rima, Berlina, Praga, Londona, Madrida, Brisela ili Amsterdama, niti živopisni predeli San Sebastijana, Gdanjska, Starog Grada, Sozopola, Vild Taige; nijedna od devetnaest nominovanih destinacija nije uspela da stane na crtu ovom portugalskom gradu.

„Nikada se nije desilo da odluka za izbor pobedničkog grada bude toliko jednoglasna“, piše na sajtu takmičenja, a glasovi su pristigli iz 174 zemalja uključujući Sjedinjene Američke Države, Ujedinjeno Kraljevstvo, Francusku, Dansku, Južnu Afriku, Južnu Koreju, Irsku i Kanadu.

Na drugom mestu nalazi se italijanski grad Milano, a Gdanjsk ga sledi na trećoj poziciji. Atina je bila četvrti grad sa najviše glasova publike. Glasanje je bilo otvoreno za sve, od 20-og januara do 10-og februara. U top 15 zemalja našli su se San Sebastijan, Sozopol, Stari Grad, Bazel, Madrid, Roterdam, Rim, Pariz, Bonifačo, Vild Taiga.

Nakon što su objavljene nominovane zemlje za Najbolju evropsku destinaciju 2017. godine, gradsko veće Porta je pokrenulo promotivnu kampanju u vidu videa, u kojem su muzičari poput Pedra Abrunjoze i Migela Aružoa, fudbaleri Ruben Neveš, Erera i Felipe, Kati Šiomara, modna dizajnerka, i drugi „ambasadori“ grada podržali Porto; prikazujući slike spomenika i najpoznatijih turističkih atrakcija ovog nepobedivog grada.

Ovo je treći put da se Porto našao među finalistima, i treći put da je odneo pobedu, nakon poraza 2012. i 2014. godine. Lisabon je takođe već osvojio prvo mesto, nakon prvog izdanja 2010. godine. Prošle godine, hrvatski grad Zadar je bio favorit publike, osvojivši najveći broj glasova. Arhipelag Azores, jedini predstavnik Portugala za 2016. godinu, osvojio je peto mesto.

Najbolje evropske destinacije organizuje i promoviše, na godišnjem nivou, neprofitna organizacija potrošača i eksperata sa sedištem u Briselu, European Consumers Choice.

TOP 10 – Najbolje evropske destinacije 2017. godine:

 1. Porto, Portugalija
 2. Milano, Italija
 3. Gdanjsk, Poljska
 4. Atina, Grčka
 5. San Sebastijan, Španija
 6. Sozopol, Bugarska
 7. Beč, Austrija
 8. Stari Grad, Hrvatska
 9. Bazel, Švajcarska
 10. Madrid, Španija
 11. Roterdam, Holandija
 12. Rim, Italija
 13. Pariz, Francuska
 14. Bonifačo, Italija
 15. Vild Taiga, Finska

***

Pročitaj u originalu: https://www.publico.pt/2017/02/10/local/noticia/porto-eleito-melhor-destino-eurupeu-de-2017-1761590
Autor: nenaveden

Prevela sa portugalskog: Maria Radivojević

3 thoughts on “Porto izabran za najbolju evropsku destinaciju 2017. godine

  1. Хвала на подсећању и интересовању, Милице, оставила сам мејл на страници. 🙂 Поздрав!

   Sviđa mi se

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google photo

Komentarišet koristeći svoj Google nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s