Avokado, novo zeleno zlato

Prekomerna potrošnja

Prošle godine postavljen je novi rekord u proizvodnji avokada na svetskom nivou: 3.2 miliona tona. Prema podacima poslednjeg izveštaja WAO (Svetske organizacije za avokado, koja udružuje glavne proizvođače avokada u svetu), Španija je 2018. takođe oborila rekord u konzumiranju ovog ploda, sa 74 miliona jedinica. Ova cifra predstavlja porast u odnosu na 2017. kada je prodato 19 miliona avokada (35 posto više).

Dinamika je slična i na evropskom nivou: potrošnja je u 2018. porasla za 35 posto u odnosu na 2017. i 65 posto u odnosu na 2016. godinu. Godine 2018. konzumirano je više od 650 miliona kila, što predstavlja razliku u odnosu na 140 miliona u 2017. i 250 miliona u 2016.

Zvezda društvenih mreža

Avokado je jedna od najfotografisanijih namirnica na Instagramu. Pretraga putem heštega #avocado nudi više od devet miliona postova. S druge strane, hešteg na španskom #aguacate daje rezultat od više od 550 hiljada postova.

Ako se ima u vidu da je njegov opseg proizvodnje diskretan na svetskom tržištu voća i povrća, ova činjenica svedoči da je avokado u modi i da je postao simbol kulinarske prefinjenosti i zdrave ishrane.

Meksiko, glavni svetski proizvođač

U 2018. Meksiko je zadržao poziciju glavnog svetskog proizvođača, sa gotovo 1.9 tona. Drugi značajni proizvođači, premda ni blizu meksičkim brojevima, jesu Peru, Čile, SAD, Južnoafrička republika, Kolumbija, Izrael, Australija i Španija.

Na plantažama u Meksiku uzgajaju se tri vrste omiljene među potrošačima: hass, criollo i fuerte. Proizvođač lider u Meksiku jeste država Mićoakan; proizvodnja koja je usmerena prevashodno da se zadovolji neutoljiva potražnja američkog tržišta.

Optužbe na račun nedostatka održivosti

Porast u proizvodnji avokada stvorilo je mnoge sumnje u vezi sa etičkim principima i održivosti koje diktiraju njegov uzgoj, posebno u Meksiku.

  • Krvavi dijamant

Restorani u Irskoj i Velikoj Britaniji započeli su kampanju izostavljajući avokado iz svojih jela, navodeći etičke i ekološke motive. Porede ih sa afričkim krvavim dijamantima.

  • Seča šuma i nasilje

Irski kuvar odlikovan Mišelinovom zvezdom, Džej Pi MekMaon, tvrdi da ne koristi avokado zbog posledica koje njegov uzgoj ostavlja u zemljama u kojima se proizvodi: seču šuma u Čileu i nasilje u Meksiku.

  • Trgovina drogom

Meksički narkokarteli ispružili su svoje pipke prema uzgoju avokada, kako bi izvukli korist od posla vrednog na milione, što im između ostalog dopušta da kamufliraju svoje ilegalne radnje. Iznuđivanje od poljoprivrednika postale su uobičajene.

  • 272 litara vode za jedan avokado

Po proračunu organizacije Water Footprint Network, koja promoviše delotvorniju upotrebu vode u svim delovima sveta za uzgoj samo jednog avokada potrebno je približno 272 litara vode.

Greenpeace: Možemo da jedemo avokado, ali umereno

Greenpeace bila je jedna od prvih organizacija koja je upozorila na ekološki impakt ekspanzije uzgoja avokada u zemljama kao što je Meksiko. Luis Ferejrim, član GP-a odgovoran za poljoprivredu u Španiji, analizira situaciju.

„Porast u proizvodnji avokada nije se odvio na održiv način. Nažalost, najveće uvećanje primećuje se u industrijskim uzgojima sa pojačanim ekološkim, čak i socijalnim posledicama”, smatra on. „U nekim zemljama to postaje i problematično zbog nelegalnog korišćenja vode.”

„Treba postaviti granice ovoj ekspanziji; takođe, vladajuće strukture treba da prestanu da podržavaju model industrijske poljoprivrede koji stavlja ekonomski benefit iznad svega”, nastavlja on.

„Kao i sve drugo, možemo jesti avokado, ali u određenoj meri, ne tokom čitave godine i u svim uslovima, ne brinući za socijalni i ekološki otisak koji ostavljamo kada kupujemo”, objašnjava on.

Odabrati ekološki avokado

Luis Ferejrim smatra da situacija sa avokadom u Španiji nije ista kao u Meksiku. „Srećom, u Španiji se sve više neguje uzgoj ekološkog avokada i, kada je u sezoni, možemo da uživamo u odličnom proizvodu, sa punoćom njegovih svojstava, nastao od malih poljoprivrednika koji rade sa prirodom, a ne protiv nje”, tvrdi on.
„Fundamentalan je strateški plan za poljoprivredu i stočarstvo”, ocenjuje on. „S druge strane, zbog klimatskih ograničenja, Španija treba da se odluči za kvalitetnu, ekološku proizvodnju, koja poštuje životnu sredinu i ne zahteva previše eksternih resursa i vode”, zaključuje on.

***

Prilagođeno sa: http://www.rtve.es/las-claves/http-lab-rtve-es-las-claves-aguacates-el-nuevo-oro-verde-2019-01-31–2019-01-31/
Autor teksta: Samuel A Pilar

Prevela i prilagodila: Tamara Nikolić

Advertisements

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google photo

Komentarišet koristeći svoj Google nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s