Meksička onlajn platforma FilminLatino napunila je tri godine i sadrži 300 naslova u svom katalogu.

Tri godine nakon što se pojavio FilminLatino se učvrstio kao digitalni prostor koji omogućava pristup filmovima sa gotovo 72 miliona korisnika u Meksiku. Platforma je pre svega poslužila za promovisanje filmova koji su se istakli na velikim i  prestižnim festivalima kao što su Berlinale, Kan, Roterdam i Lokarno. Od 2015. ovaj servis između ostalog ima za cilj da ponudi alternativu filmovima koji se prikazuju u salama i spektru sadržaja koji se promoviše na drugim popularnim platformama. 

Ovo su najgledaniji latinoamerički filmovi u 2018. među korisnicima u Meksiku.

  1. Kukuruz u doba rata, Alberto Kortes (Meksiko, 2016)

Reč je o epopeji o kukuruzu sa stanovišta praktičnog znanja, o opasnostima koje mu prete i trenutnoj potrebi da se očuvaju teritorije koje održavaju meksička kukuruzišta. Ovaj dugometražni film prikazuje neverovatni proces obrade kukuruza, pažljivi odabir semena i pripremanje zemlje da ga prihvati, istrajnost u uzgajanju, berbu nakon nekoliko meseci i svakodnevnu upotrebu plodova. Porodica iz plemena Viharika ili Uičola sa severa Haliska, još jedna porodica iz plemena Ajuk ili Mikse u Oahaki, i dve porodice iz plemena Celtales u šumama Ćiapasa govore nam o svojim kukuruzištima.

  1.  Oluja, Tatijana Ueso, (Meksiko, 2016)

Tatijana Ueso je, snimivši Oluju, postala prva žena koja je dobila nagradu Ariel* za najbolju režiju u istoriji meksičkog filma. Njen drugi dugometražni film predstavlja jedan intimni, netipični i poetski pogled koji snažno suprotstavlja gledaoca sa jednom bolnom stvarnošću. Gledalac nalazi u ovom dokumentarcu jedan film o neimenovanom ponoru u životu dve žene – jednoj je uskraćena sloboda, dok je drugu obeležio nestanak kćerke. Slikama kojima nas vodi na putovanje od severa do juga Meksika i ispovesti Mirijam i Adele grade jednu stvarnost u kojoj je nasilje preuzelo kontrolu nad našim životima, našim željama i snovima.

*Ariel – prestižna filmska nagrada koju jednom godišnje dodeljuje Meksička akademija umetnosti i nauka.

  1.  Akademija za muze,  Hose Luis Gerin , (Španija, 2015)

U fokusu najnovijeg filma katalonskog režisera Hosea Luisa Gerina nalazi se profesor čija kontroverzna pedagoška zamisao njegovu ženu natera da se zapita nad njim. Nadahnut klasičnim referencama iz književnosti, Akademija za muze nastoji da doprinese stvaranju novog sveta kroz poeziju. Gerin prati liniju svojih prethodnih radova, definišući ih kao poetsko-istraživačke projekte bliske vizuelnom eseju, ovaj put sa fokusom na situacije u kojima su zastupljene reč i želja.

  1. Devojka sa juga, Hose Luis Garsija (Argentina, 2013)

Radnja se odvija 1989. godine. Mladi Hose Luis Garsija putuje u Severnu Koreju gde svojom super VHS kamerom beleži različite aktivnosti revolucionarnog turizma na poslednjem Međunarodnom festivalu mladih i studenata, događaj socijalistički obojen i finansiran od strane istrošenog Sovjetskog saveza, koji je uspeo da okupi različite levičarske militantne grupacije iz celog sveta. Trenutak koji je obeležio priču o duhu 1989. godine i život Hosea Luisa bila je pojava južnokorejske aktivistkinje Im Su Kjong, „Cveta ponovnog ujedinjenja”, koja je imala jasan cilj: ujediniti dve Koreje.

  1. Sisata lutka, Dijego E.Osorno i Alehandro Aldrxete (Meksiko, 2017)

Dobitnik nagrade za najbolji dokumentarac na Međunarodnom festivalu filma u Montereju, ovaj kratkometražni film polazi od neobične crno-bele fotografije napravljene 1987. u jednoj kući u Gradu Meksiku, na kojoj se nalaze ličnosti iz sveta umetnosti i nauke. Skoro tri decenije kasnije, pomenuta fotografija izlazi u javnost. Među novinarima, piscima, akademicima i umetnicima, nalazi se jedan kontroverzni predsednik Meksika i neobična gošća po kojoj je ova priča dobila ime.

  1. Sve je počelo na kraju, Luis Ospina (Kolumbija, 2015)

Autoportret grupe poznate kao Kalivud (Caliwood), zaljubljenika u filmove koji su usred nereda i haosa sedamdesetih i osamdesetih godina snimili najvažnije filmove u istoriji kolumbijskog filma i bili autori kratkometražnog filma „Vampiri bede”.

  1. Glorija,  Sebastijan Lelio (Čile, Španija, 2013)

Glorija ima 58 godina i smatra sebe slobodnom ženom. Kako bi nadomestila očiglednu prazninu koju joj to ostavlja, noću traga za pravom ljubavlju u svetu žurki za samce, gde samo uspeva da se zabavi kroz nekoliko beznačajnih avantura. Prolazna sreća koju doživljava menja se kada upoznaje Rodolfa, čoveka od 65 godina, sveže razvedenog, koji je opsednut njom.

  1. Huan i mrtvi,  Alehandro Bruges (Kuba, 2011)

Najezda zombija željnih ljudskog mesa zauzima ulice Havane. Širi se glasina da su za tu situaciju odgovorne grupe u službi Sjedinjenih Američkih Država. Panika ovladava ljudima, a usred te konfuzije pojavljuje se neka vrsta heroja: Huan, koji se sloganom „Huan od mrtvih, ubijamo vaše najdraže“ stavlja na uslugu narodu kako bi uništio, uz razumnu cenu, zaražene rođake.

  1.  Zeleno,  Alonso Ruispalasios (Meksiko, 2016)

Arijel, povučeni radnik za prevoz vrednih stvari koji svaki dan prevozi tuđe milione nedavno je otkrio da će postati otac prvi put. Dok razmišlja šta da uradi po pitanju neminovnog očinstva, čudesnom greškom u sistemu, našao se pred mogućnošću da ukrade predmet koji nosi.

  1. Valcer beskorisnih, Edison Kahas (Argentina, Čile, 2013)

Jedan adolescent udubljen u političku situaciju u svojoj školi i jedan bivši zatvorenik Pinoćeove diktature pronalaze u građanskom protestu smisao svoje lične priče. Tokom društvene mobilizacije za bolje obrazovanje u Čileu obojica odlučuju da trče zajedno sa hiljadama ljudi oko Vladine palate La Monede, u jednoj od najjačih građanskih iskaza odbacivanja političkih modela. Edison Kahas oslikava slomljenu zemlju, premda izgrađenu do pola, gde posledice i rane iz prošlosti ne zarastaju u potpunosti, koja ipak krije svetlo na kraju tunela.

***

Pročitaj u originaluhttps://elpais.com/cultura/2018/07/20/actualidad/1532044448_558595.html
AutorkaLusija Miranda

Prevela sa španskogSlobodanka Boba Dabić

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google photo

Komentarišet koristeći svoj Google nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s