Analiziramo najiščekivanije filmove na 75. Venecijanskom festivalu, koji je počeo 29.avgusta i traje do 8. septembra sa visokom stopom bezbednosti i učešćem samo jedne režiserke.

Venecijanski festival, otvoren u sredu, dvojako privlači pažnju. Kada je reč o filmovima, na izvestan način je već pre ovog 75. izdanja festivala postignuto saglasje: odabir filmskih premijera je briljantan, tako da su očekivanja izvanredna, a po projekcijama odzvanjaju nagađanja ko će odneti Oskara. Istovremeno, preventivne antiterorističke mere dosegle su neslućene nivoe. Kao i prošle godine, moćna raspodela snajperista, ronioca i stotina policajaca ponovljena je i pojačana. Čak se pojavljuju i nove mere predupređivanja: međunarodni centar za informisanje i koordinaciju i specijalni agenti prerušeni u… fanove. Kretaće se zajedno sa stotinama lovaca na autograme pored crvenog tepiha, ali će se više interesovati za sumnjive poteze nego za filmske zvezde, i sve to kako bi velikani filma bili jedini protagonisti festivala. Upravo ovde se vidi pokušaj da se predvidi ko će zasijati najsjajnije na takmičenju na kom su se žene već istakle – svojim odsustvom.

Jedina žena  

Samo je jedna režiserka među dvadeset i jednim filmskim stvaraocem koja se takmiči za nagradu Zlatnog Lava. U doba feminizma i pokreta Me Too (pokret za borbu protiv seksualnog uznemiravanja i zlostavljanja), Venecijanski festival iznosi kontradiktorne brojke: Dženifer Kent predstavlja samo 4% takmičenja. Bez obzira na to, posle velikog uspeha filma Babaduk (The Babadook), ova Australijanka će pokušati da preokrene statistiku filmom Slavuj (The Nightingale). Možda kako bi nadomestio smešno nisko učešće žena na festivalu, direktor festivala, Alberto Barbera, izabrao je ovaj film kao jedan od dva koji najviše obećavaju: veruje da režiserka podiže kvalitet i nudi još  zrelije i fascinantnije” delo.

Drugi ulog direktora

Podstaknut od strane španskih novina El País da izabere još neki favorit, Barbera takođe skreće pažnju na film Optužena (Acusada). Režiser je mladi Argentinac, Gonsalo Tobal. Govori se da se film osvrće na čuveni slučaj Amande Noks, američke studentkinje koja je pre nekoliko godina bila optužena za ubistvo cimerke Meredit, u Peruđi (Italija) i na kraju oslobođena optužbe.

Od La La Lenda do Meseca

Dejmijen Šazel, režiser La La Lenda, najmlađi režiser u istoriji koji je u 32. osvojio Oskara za najbolju režiju, suočava se sa izazovom da utvrdi svoj uspeh na Olimpu. Trenutno, njegova karijera  ide uzlazno (pre toga snimio je Guy and Mandeline on a Park Bench i Whiplash) i trijumfovao je na festivalu u Veneciji kada je ceo festival zaplesao zbog njegovog mjuzikla.

Međutim, Šazel sada želi da dotakne zvezde. Ponovo otvara festival filmom Prvi čovek (First Man). U pitanju je biografija Nila Armstronga, sa Rajanom Goslingom u glavnoj ulozi astronauta koji je kročio na Mesec. Ipak, na putu ga ne prati džez, verni saputnik i ritam njegovih dosadašnjih filmova. Kažu da Prvi čovek nema nikakve veze sa La La Lendom, tako da se Šazel lansira u svemir, i to bez zaštite.  

Sazrevanje Netfliksa

Audio – vizuelni magnat nam donosi brutalnu filmsku opkladu. Nova ostvarenja Braće Koen, Balada o Bosteru Skragsu (The Ballad of Buster Scruggs), Alfonsa Kuarona Roma i Pola Grongresa 22. jul nalaze se u zvaničnom takmičenju. Nezavršeni film Orsona Velsa, Druga strana vetra (The other side of the wind), na posebnoj projekciji. Kontroverzni italijanski film Sulla mia pelle koji otvara sekciju Horizonti. Netfliks ovim želi da utiša kritike koje govore da u bioskopu nisu umeli da ponove kvalitet kakav postoji u njihovim serijama. I možda da osvoje onu nominaciju za Oskara za najbolji film, koja im uporno izmiče.

Majstor Vels

Nakon četiri decenije, jedan od najpoznatijih nedovršenih filmova legendarnog Orsona Velsa, Druga strana vetra, završen je i biće prikazan na festivalu. Suvišno je reći da je ovo jedna od najiščekivanijih projekcija.

Težina povratka

Iako imaju drugačije priče i stilove, Meksikanac Alonso Kuaron i Mađar Laslo Nemeš imaju nešto zajedničko. Obojica su skloni trijumfu i predstavljaju nova ostvarenja na festivalu, čekajući nove pohvale. Kuaron je baš ovde prvi put prikazao film Gravitacija (Gravity), koji je dočekan sa aplauzima i Oskarima, a sada snima seriju Roma, intimnu biografsku priču o rodnom Meksiku u crno-belom. Nemeš je iznenadio svet svojom debi dramom, Saulov Sin (The Son of Saul, takođe nagrađena Oskarom) i predstavlja Tramonto, uznemirujuću priču sa smeštenu u Budimpešti 1913. godine. Osim toga, festivalu je potreban autorski pečat usled kritika da je previše pod uticajem Holivuda.

Jedan, dva, tri, Muhika

„Noć od 12 godina (La noche de 12 años) Urugvajca Alvara Brehnera, stavlja Antonija de la Torea u kožu Hosea Muhike, kako bi preneo na platno njegov dugi boravak u zatvoru zbog pripadnosti oslobodilačkom pokretu Tupamaros. U dokumentarcu Pepe, jedan uzvišeni život (El Pepe, una vida suprema), Emir Kusturica priča sa bivšim predsednikom Urugvaja. I sam Muhika, jedan od omiljenih predsednika širom sveta zbog svojih ideja i jednostavnosti, prisustvovaće festivalu i razgovaraće sa štampom.

Genijalna serija?

Jedan književni kritičar napisao je u Njujork Tajmsu da je Elena Ferante jedna od najvećih pripovedačica našeg doba. Iako je identitet autorke i dalje tajan, i može se raspravljati o ovakvoj oceni njenog pripovedanja, ne može se opovrgnuti uspeh njene tetralogije Moja genijalna prijateljica (L’amica geniale), duge priče o odnosu između Elene i Line od njihovog detinjstva pa sve do odraslosti. HBO u Valensiji premijerno prikazuje prve dve epizode adaptirane književne sage. Da li će biti na nivou originala?

***

Pročitaj u originalu: https://elpais.com/cultura/2018/08/28/actualidad/1535465382_794259.html

Autor teksta: Tomaso Koh
Prevela sa španskog: Marija Vlajković

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google photo

Komentarišet koristeći svoj Google nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s