Dolaze Lili Tomlin, Den Ekrojd i Ejmi Šumer na festival komedije.

Ovo nije vic, već samo još jedan od načina na koje Nacionalni centar za komediju proslavlja svoj početak. Muzej, koji se nalazi u rodnom gradu Lusil Bol, Džejmstaunu u državi Njujork, prostire se na 37 000 kvadratnih metara prostora posvećenih eksponatima iz oblasti komedije. Sa više od 50 interaktivnih postavki, ovaj muzej pušta posetioce da istraže sve „od ranih vodviljskih tačaka do najnovijih mimova koji haraju internetom“, i vodi posetioce na putovanje kroz slavne momente komedije od Bastera Kitona do Džordža Karlina.

Muzej komedije u Džejmstaunu. Fotografija preuzeta sa: https://www.smithsonianmag.com
Ovo je prvi muzej ovog tipa u Americi, a možda čak i na svetu: interaktivnog je karaktera i posvećen je humoru kao instituciji kulture, umetničkoj formi, i sredstvu političkog komentara. Sam prostor je koštao 50 miliona dolara, a na njemu je radio isti tim projektanata kao i na filmskom studiju Univerzal i Kući slavnih posvećenoj univerzitetskom američkom fudbalu; Savetodavno telo Nacionalnog centra za komediju sastoji se od veterana komedije poput Karla Rajnera, Džima Gafigana, V. Kamau Bela i Pole Paundstoun. U muzejska blaga ubrajaju se i legendarni mantil Lenija Brusa i arhiva Džordža Karlina.

Ukoliko pitate izvršnu direktorku, Džurni Gunderson, da vam ispriča vic, nećete daleko dogurati. „Ja se držim svog posla“, izjavila je Gunderson. Njen posao je da se fokusira na upravljanje atrakcijama, koje bi trebalo da privuku sto hiljada posetilaca u prvoj godini. Gunderson je izjavila da muzej ima za svakoga po nešto, od onih kojima je komedija povremena razbibriga do „zagriženih ljubitelja komedije“ koji bi mogli da provedu dane u muzejskim arhivima. „Teško je zamisliti muzej koji ima ovako široku ponudu“, izjavila je ona.

Stvaranje muzeja u doba pametnih telefona i interneta podiglo je očekivanja, izjavila je Gunderson. „Ako će neko da dođe čak do Džejmstauna u Njujorku, ne možemo im ponuditi izložbu sa istim sadržajem koji mogu da nađu na Vikipediji“.

Dakle, evo šta možete očekivati: „Nakon što naprave svoj profil humora, posetioci mogu da istražuju sadržaj prema svojim afinitetima, od slepstik komedije do moderne satire. Zajedno sa obrazovnim igricama i zabavnim takmičenjima, gosti mogu da uskoče u uloge velikana komedije, i da se oprobaju u crtanju, pisanju komedije, stend-ap nastupima, i lažnim pitiranjima – ili da navijaju za svoje prijatelje“.

Godišnji festival u čast Lusil Bol ove godine svečano je otvorio Nacionalni centar za komediju početkom avgusta, sa više od 50 događaja i 40 umetnika. Uz predstave raznih izvođača i pisaca, bilo je i diskusija o komediji i slobodi govora, improvizaciji i časovima pisanja, radionici konga bubnjeva u čast Desija Arnaza, i bal pod maskama inspirisan Lusil Bol.

***

Pročitaj u originaluhttps://www.smithsonianmag.com/travel/massive-new-museum-dedicated-comedy-just-opened-lucille-balls-hometown-180969859/
Autor teksta: Roksana Popesku

Prevela sa engleskog: Petra Vlahović

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google photo

Komentarišet koristeći svoj Google nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s