Ričard Fajnman (1918-1988) bio je jedan od najvećih naučnika i fizičara našeg vremena, jedan od istinski najsjajnijih umova čovečanstva.

fajnman
Prvo je načelo da ne smeš da se samozavaravaš, a sebe samog najlakše je zavarati.

Ričard Fajnman je živeo od 1918. do 1988. Ostavio je traga kao jedinstveni genije, koji je svoj rad započeo na projektu Menhetn u ranim dvadesetim, osvojiviši potom Nobelovu nagradu za doprinos u razumevanju kvantne mehanike i naposletku kao izuzetno voljen profesor na osnovnim studijama fizike na Univerzitetu Kaltek.

Njegova predavanja, dostupna na mnogim sajtovima, i dan-danas pružaju dubok, temeljan i intuitivan uvid u razumevanje fizike.

Fajnmanov metod misli razvio je čovek koji je vazda odbijao konvencionalnu mudrost, težeći da izgradi svoj mentalni računar od temelja, počevši od razumevanja matematike u ranom dobu. (Fajnmanove sveske iz mladosti su zapisi njegovih izvoda algebre, kalkulusa, trigonometrije i različitih oblika više matematike kojima se sam bavio, zajedno sa originalnim rezultatima i pribeleškama.)

Ovako je Fajnman pristupao znanju kao takvom: Šta mogu da znam zasigurno i kako mogu da dođem do takvog saznanja? Tako je nastao njegov čuveni citat: Ne smeš da se zavaravaš, a sebe je najlakše zavaravati. Fajnman je verovao u to, što je praktikovao u čitavom svom intelektualnom radu.

Mimo čiste fizike, takav pristup u razmišljanju mu je pomogao da dođe do kontraintuitivnih rezultata kao što je rešenje uzroka katastrofe koju je izazvao spejs šatl Čelindžer, na čijoj je istrazi sarađivao. Fajnman je ubrzo uvideo da je u Nasi vladao  raskorak u komunikaciji između inženjera i upravnika i tako je zaključio da za uspešnu tehnologiju, stvarnost mora da prevagne nad javnim odnosima, jer se priroda ne da obmanuti. Njegov izveštaj o pouzdanosti – odnosno, odsustvu pouzdanosti spejs šatla jednako je poznat po britkoj analizi kao i po njegovoj spremnosti da ponudi kontroverzno saznanje kojim se pronašao krivac.

Svakako, Fajnman je bio poznat iz još jednog razloga: po dovitljivosti i veseloj naravi, zanimljivoj javnoj ličnosti, što je sve otkriveno u pričama i knjigama, kao što je čuvena zbirka anegdota Surely You’re Joking, Mr. Feynman (Mora da se šalite, gospodine Fajnman). Fajnman je odvajkada prevazilazio granice, pričajući priče o obijanju sefova tokom rada na projektu Menhetn i tome kako je svirao bongo u Brazilu, čime je rušio predrasude o uštogljenom profesoru fizike.

Ono što je Fajnman ostavio u nasleđe jeste apsolutna, postojana potraga za racionalnošću i istinom. Fajnman bi radije priznao da nešto ne zna, nego da veruje u lažno znanje.

Nikada se nije mirio sa znanjem o opisu stvari ili prihvaćenom istinom o stvarima. Umesto toga, želeo je zaista da zna i upravo ga je ta goruća radoznalost odvela do njegovih najvećih dela. Fajnman je bio čovek, ponekad preveliki čovek, ali njegov um je bio posvećen tome da pronikne u stvarnost onakvu kakva zaista jeste.

Citati Ričarda Fajnmana

Možeš da znaš ime te ptice na svim jezicima sveta, ali nakon toga, nećeš znati apsolutno ništa o ptici. Znaćeš samo o ljudima u različitim mestima i kako oni nazivaju tu pticu… Veoma sam rano naučio razliku između znanja o nazivu nečega i znanja o nečemu.

Mislim da je mnogo zanimljivije živeti u neznanju nego imati odgovore koji mogu da budu pogrešni. Imam približne odgovore i moguća verovanja i različite stepene nesigurnosti u vezi sa različitim stvarima, ali nisam u potpunosti uveren ni u šta i ima mnogo stvari o kojima ništa ne znam, poput toga da li išta vredi pitati se zašto smo ovde. Ne moram da znam odgovor.

Mislim da bi lekcija broj jedan mogla da bude: učenje mistične formule za odgovaranje na pitanja je veoma loše.

U ovo doba specijalizacije ljudi koji podrobno poznaju jedno polje često su nekompetentni da diskutuju o drugom. Iz ovog se razloga sve manje javno raspravlja o velikim problemima u odnosu između jednog i drugog aspekta ljudske aktivnosti.

Ne bih rekao da je ovaj fantastično čudesan univerzum, ovaj ogroman opseg vremena i prostora i različite životinje i sve razne planete i svi ovi atomi u svim svojim kretanjima, i tako dalje, da je sva ova složena stvar tek pozornica koja postoji da bi Bog mogao da posmatra ljudska bića kako se bore za dobro i zlo – što je svetonazor religije. Pozornica je previše velika za dramu.

Problemi vredni truda su oni koje zaista možeš da rešiš ili da pomogneš pri njihovom rešavanju, oni kojima zaista možeš da doprineseš… Nijedan problem nije premali ili previše trivijalan ako možemo nešto da uradimo po tom pitanju.

Primetio sam jednu osobinu koja uglavnom nedostaje u nadrinauci… reč je o nekoj vrsti naučnog integriteta, o principu naučne misli koji je u skladu sa krajnjom iskrenošću — potruditi se iz petnih žila.

Ne volim priznanja… Već imam nagradu: nagrada je u zadovoljstvu saznanja stvari, u ushićenju od otkrića, u posmatranju kako to služi ljudima. To su prave stvari.

Jedini način da se ostvari pravi uspeh u nauci, u polju koje je meni poznato, jeste da se dokazi opišu veoma pažljivo, bez obzira na vaša ubeđenja o tome kakvi bi trebalo da budu. Ako imate teoriju, morate da probate da objasnite podjednako ono što je dobro i ono što je loše u vezi sa njom. U nauci naučite da postoji standard integriteta i iskrenosti.

***

Ukoliko vas interesuju konkretna naučna dostignuća Ričarda Fajnmana, krenite putem sledećih linkova:

Ričard Fajnman: kvantni razgovori: http://elementarium.cpn.rs/teme/ricard-fajnman/

Sigurno se drogirate, gospodine Fajnman: http://www.tarzanija.com/sigurno-se-drogirate-gospodine-fajnman/

***

Pročitaj u originaluhttps://www.fs.blog/richard-feynman/
Autor teksta: Stiven Volfram

Prevela sa engleskog: Tamara Nikolić

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google photo

Komentarišet koristeći svoj Google nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s