Tekst objavljen 10. aprila 2018.

Da nije podlegao posledicama insuficijencije jetre u decembru 1992, gitarista Edi Hejzel bi danas napunio 68 godina. Kao član ekipe P-Funk koju je predvodio Džordž Klinton, Hejzel je odgovoran za neke od najnezaboravnijih gitarskih rifova, uključujući njegovo remek-delo, naslovnu pesmu albuma grupe Funkadelic iz 1971. Maggot Brain. Sa naočitim šeširom širokog oboda, trikoom i modernim plaštom, Hejzel se savršeno uklopio u raznobojnu bulumentu koja bi napunila stejdž svaki put kada bi Parliament Funkadelic nastupao. Za mladog Hejzela, ti rani dani saradnje sa Džordžom Klintonom i ekipom bili su čista magija, zabava bez prestanka iz najluđih snova svakog muzičara. Ali da je bilo po njegovoj majci, Grejs Kuk, ništa od toga se ne bi desilo.

Iako je Edi rođen u njujorškom kvartu Bronks, njegova majka nije želela za svog sina da odrasta u Njujorku u kojem je kasnih šezdesetih godina harao kriminal, pa se odselila sa svojom porodicom u Plejnfild, Nju Džerzi. Mladi Hejzel je ispunjavao svoje dane neumorno vežbajući gitaru.  Osnovao je sopstvenu grupu u ranoj mladosti sa prijateljem Bilijem Bas Nelsonom. Kada se Hejzelov partner u zločinu pridružio verziji grupe The Parliaments Džordža Klintona koja je išla na turneju, Klinton i Nelson su danima pokušavali da ubede Grejs da pusti Edija da ide sa njima dok na kraju nije popustila. Iako je naziv Funkadelic prvobitno korišćen za bend koji je bio postava grupe The Parlaments, usled pravnih razloga, naziv i svirači su se razvili u zaseban entitet.

Narednih nekoliko godina Edi Hejzel je razvio svoj prepoznatljiv stil izobličenih gitarskih vatrometa i gracioznih milozvučnih ritmova na remek-delima fanka kao što su istoimeni album-prvenac Funkadelic, posle kojeg su usledili Free Your Mind… And Your Ass Will Follow Maggot Brain; svi su objavljeni u rasponu od dve godine. U toku ovog burnog, veoma kreativnog perioda Hejzel je snimio ono što je Roling Stoun nazvao jednom od sto najboljih gitarskih pesama svih vremena, Maggot Brain.

Kao što je slučaj sa mnogim najboljim pesmama P-Funk-a, poreklo Maggot Brain numere pomalo je maglovito. Prema priči, dok je bio na LSD-ju, Džordž Klinton je rekao Hejzelu da svira kao da je saznao da mu je majka umrla i da naposletku saznaje da je zapravo živa. Sirova emocija koju je izneo kroz gravuru koja traje više od deset minuta odvela je slušaoce na muzičko putovanje koje se čini da je zaustavilo sȃmo vreme.  

Nažalost, Maggot Brain se ispostavio kao prekretnica u Hejzelovoj saradnji sa bendom. Zvanično je napustio grupu zbog finansijskih razmirica kasnije te iste godine, iako je nastavio da se druži sa članovima benda. Hejzel je počeo da radi sa The Temptations, mada je nastavio da doprinosi P-Funk projektima; čak je sarađivao u pisanju većine pesama na Funkadelic albumu iz 1974. Standing on the Verge of Getting It. On je bio glavni gitarista i aranžer albuma Parlamenta Up For The Down Stroke, objavljenog iste godineZasluge za album Standing on the Verge of Getting In On pripisao je svojoj voljenoj majci, koju je naveo kao nadahnuće za sve svoje uspehe.

Premda je uradila sve što je mogla da zaštiti sina da ne skrene sa puta, Edi je bio uhapšen kasnije te iste godine i osuđen za posedovanje droge i napad na stjuardesu i maršala avijacije. Nakon što je oslobođen, saznao je da je zamenjen u Parliament-Funkadelic kolektivu i prekomandovan isključivo kao dopuna i vrlo retko na glavne deonice i solaže. Snimio je solo album Game, Dames and Guitar Thangssa toliko P-Funk zvezdi da kritičari često ovo izdanje uvršćuju u zvanična izdanja kolektiva. Nastavio je da snima sa svojim bivšim ortacima iz benda i sporadično sa drugima do svoje smrti 1992.

Nema boljeg načina da se oda počast životu i smrti Edija Hejzela nego da se uživa u epskom spoju njegove dve velike strasti: sviranje gitare i ljubavi prema majci, kroz Maggot Brain. Učinite sebi uslugu i izdvojite vreme, zavalite se i pustite da vas preplavi ovo soulful izlivanje osećanja… biće vam drago. Snimite gitarsko čarobnjaštvo Edija Hejzela ispod:

 

Pročitaj u originaluhttps://liveforlivemusic.com/features/eddie-hazel-birthday-pfunk
Autor teksta: Reks Tomson

Prevela sa engleskog: Tamara Nikolić

 

 

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google photo

Komentarišet koristeći svoj Google nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s