Feminizam nije antonim reči mačizam.

U medijima se neretko nailazi na rečenice u kojima se ova dva termina upotrebljavaju kao suprotnosti: „Tvrdi da nije ni mačista, ni feminista, već da traži ravnotežu.”

Prema akademskom rečniku, feminizam je princip jednakosti prava žena i muškaraca i pokret koji se bori za ostvarenje te jednakosti.

S druge strane, isto to delo definiše mačizam kao stav superiornosti muškaraca nad ženama i oblik seksizma koji karakteriše prevalentnost muškarca.

Kao što može da se primeti po definicijama, nije reč o dva uporediva termina, pošto, dok feminizam predstavlja potragu za jednakošću polova, mačizam implicira dominantnost muškaraca.

Da bi se ispunila ta semantička rupa reči koja aludira na odbranu superiornosti žene nad muškarcem, ponekad se koristi termin femizam. Reč je o ispravno formiranom izrazu, koji se ponekad koristi kao lingvistički pandan mačizmu.

Ipak, iako mačizam označava kako stav tako i istorijski etabliranu društvenu strukturu, femizam se ne definiše kao sistem koji zaista postoji, već samo kao stav pojedinih osoba koje zagovaraju dominantnost žena nad muškarcima.

Mnogi kolektivi, međutim, odbijaju ovaj termin, jer njegovu upotrebu doživljavaju kao pejorativnu, s ciljem napadanja feminisitčkih postulata koji označavaju nepostojeću realnost.

Treba istaći da se reč femizam, koje poprima ovo značenje u poslednje vreme, ređe upotrebljava drugačije i ograničava se na polje psihologije i sociologije. Preciznije, neki stručnjaci koriste ovu reč kada govore o preterano submisivnom, pasivnom i rezigniranom stavu žene pred muškarcem.

***

Pročitaj u originaluhttps://www.fundeu.es/recomendacion/feminismo-no-es-lo-contrario-de-machismo/
Autor teksta: nenaveden

Prevela sa španskog: Tamara Nikolić

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google photo

Komentarišet koristeći svoj Google nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s