„Ako mi stanemo, staće ceo svet” jedna je od krilatica-vodilja feminističkog štrajka zakazanog za osmi mart u čitavoj Španiji i četrdeset drugih zemalja, koji nastoji da da vidljivost nasušnosti rada koji žene obavljaju iz dana u dan. Prvi ovakav štrajk koji se obeležava u Španiji koristi Međunarodni dan žena da potraži stvarnu jednakost žena i muškaraca koja se ne zasniva samo na nejednakosti u radu, već onu globalnu koja poziva na masovnu obustavu rada i u kućnom ambijentu i u gradovima, u obrazovanju i potrošnji.

Mobilizacija Islanđanki do koje je došlo 1975. primer je koji se sledi: u toj zemlji sa radom je prestalo 9 od 10 radnica, čime su uspele da smeste Island u avangardu jednakosti prava. U nastavku prikazujemo ključne stavke štrajka zakazanog za osmi mart.

Ko saziva štrajk?

Iza sazivanja prvog španskog feminističkog štrajka stoje različiti feministički pokreti. Objedinjeni u Komisiju 8M, objava štrajka se sprema već godinu dana kroz povremene skupštine teritorijalnih komisija (ukupno 25) raspodeljene po celom španskom tlu.

Pripreme su podstaknute uspehom obustave rada na međunarodnom nivou na Dan žena 2017. godine, posebno primetne u slučaju Španije, koja je tada stavila u fokus rodno zasnovano nasilje pod krilaticom Želimo nas žive (Vivas nos queremos).

download

Zašto se saziva?

Komisija 8M je sastavila manifest kojim se, grubo rečeno, zahteva kraj nepravdi i diskriminaciji žene u patrijarhalnom društvu. Detaljnije, proglas 8M poziva žene na obustavu rada (protiv siromaštva, razlike u plati i staklenog plafona*), obrazovanja (protiv heteropatrijarhalnih vrednosti), potrošnje (da se suzdrže od kupovine ili kupuju samo ono što im je nužno u borbi protiv eksplotacije imidža žene, roze poreza i PDV-a na nužne proizvode), nege i kućnih poslova (besplatan ili devalviran rad).

*Stakleni plafon – politički termin kojim se opisuje nemogućnost žena i drugih manjina da u poslovnoj hijerarhiji napreduju do najviših rukovodećih pozicija, bez obzira na njihove kvalifikacije i dostignuća. (definicija preuzeta sa Vikipedije)

Da li je štrajk legalan? Kakvih obustava ima? 

Štrajk je legalan, registrovan je u Ministarstvu rada i podržava ga Pravo na štrajk radnika. Sindikati koji nisu postigli dogovor u vezi sa formatom štrajka, registrovali su ga u dva oblika: CGT (Generalna Konfederacija Rada) i CNT (Nacionalna Konferecija Rada) odlučili su se za štrajk od 24 časa, dok su Sindikalna Konfederacija Radničkih Komisija (CCOO) i Generalni Savez Radnika (UGT) odabrali modalnost parcijalne obustave rada po dva sata po radnoj smeni (od 11.30 do 13.30 i od 16.00 do 18.00, ili po dva sata posle ponoći za noćne smene).

huelga

Mogu li da štrajkuju muškarci? 

Proglas se odnosi na sve žene (radnice iz svih sektora, studentkinje, domaćice…), ali i na muškarce koji odbijaju eksploataciju žene. Zbunjenost nastaje iz prvenstvene zamisli ovog štrajka, a to je da ovaj protest treba da potpišu žene. Zbog toga se urgira da upravo žene budu na čelu protesta, da nose transparente i čitaju manifeste. Ali muškarci ne samo da mogu da podrže protest, već im štrajkačice predlažu da se tog dana pobrinu za decu ili ljude, u zavisnosti od kućnog ambijenta za koje su uglavnom žene zadužene. Da odu do prodavnice, da odvedu i vrate decu iz škole…

Gde se i kada održavaju protesti? 

Štrajk će obuhvatiti proteste u 64 grada po celoj nacionalnoj teritoriji. Madridska ruta će početi u 19.00 od Atoće do Trga Španija. U Barseloni je početak zakazan za 18.30 od Paseo de Grasija sve do Trga Katalonije. U Bilbau će protesti započeti u 20.00 i šetaće se od Esusen Bioka do Sagrado Korason. U Sevilji će se inicirati u 19.00, od Novog Trga do La Alamede. U Valensiji će marš početi u 18.30 u Hardines del Partere.

***

Pročitaj u originalu: http://www.eleconomista.es/espana/noticias/8985679/03/18/Primera-huelga-feminista-en-Espana-las-claves-de-la-convocatoria-del-8M.html
Autorka teksta: Marija Medinilja

Prevela sa španskog: Tamara Nikolić

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google photo

Komentarišet koristeći svoj Google nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s