Gvakamole, recept poreklom od Asteka

Gvakamole, prema receptu astečke civilizacije, predstavlja jelo kroz koje možemo da iskoristimo hranljive vrednosti avokada.

Prvobitno poznat kao guacamol u Centralnoj Americi i na Kubi, gvakamole je ukusan umak od avokada koji vodi poreklo od astečke civilizacije. Recept, koji je posle konkistadora vremenom rasprostranjen po evropskim zemljama, evoluirao je u različitim podnebljima kako u upotrebi, tako i po sastojcima. Reč je o ukusnoj poslastici koju danas možemo lako da pripremimo i koja zaslužuje da se o njoj čuje.

avoccado

Naziv gvakamole potiče od reči Ahuacamolli iz jezika nahuatl, spoja reči ahuacatl (avokado) i molli (umak). Prema mitologiji, toltečki bog Kecalkoatl poklonio je ovaj recept svom narodu, posle čega je rasprostranjen po mezoameričkom području, na istoku i centru Meksika i Gvatemale. Avokado je za Asteke nosio izvesne erotske konotacije; vladalo je verovanje koje je sprečavalo žene da učestvuju u branju avokada, pošto se smatralo da predstavlja testise.

U početku se gvakamole pripremao sa zgnječenim avokadom, vodom, sokom od limuna, paradajzom i čili paprikom, premda su se kasnije dodavali drugi sastojci kao što je crni luk, korijander i beli luk. Način upotrebe gvakamolea varira u odnosu na geografsku tačku na kojoj se nalazimo. Tako, na primer, u Meksiku se koristi kao prilog uz različite vrste mesa, takoe i sendviče, dok se u drugim zemljama, kao što je Venecuela, koristi i u kombinaciji sa različitim vrstama pečenja. Drugačije je u zemljama kao što su SAD, Australija ili neke azijske regije. U ovim podnebljima, usled visokih troškova izvoza avokada, u recept se dodaju druge namirnice kao što je majonez, kako bi se pojačala zapremina umaka.

Gvakamole je kasno stigao u Evropu, načelno pod uticajem konkistadora. U slučaju Španije, zahvaljujući povećanoj proizvodnji avokada u područjima kao što su Aharkija, Granada ili Gran Kanarija, stanovnici iberijskog poluostrva mogu da uživaju u ovom ukusnom receptu i iskoriste sve odlike ovog tropskog voća koje pomaže pri smanjenju nivoa holesterola i triglicerida, a povećava dobar holesterol usled prisustva nezasićenih masti. Avokado je i prirodni antioksidant za kožu.

Kako se priprema gvakamole? Potrebna su tri avokada, četvrtina crnog luka, čen belog luka i so. Treba dodati dva mala paradajza (iako ima onih koji se protive ovom sastojku) i malo limuna kako bi se izbegla oksidacija. Pošto se sve to pomeša, spremno je za posluženje uz naćose ili krekere.
Uživajte!

***

Pročitaj u originaluhttps://exoticfruitbox.com/es/noticias/historia-del-guacamole/
Autor teksta: nenaveden; redakcija

Prevela sa španskog: Tamara Nikolić

Advertisements

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google photo

Komentarišet koristeći svoj Google nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s