Mia i Fabijan, fotografski dvojac koji čine Chrononaut, odrastali su kao deca zajedno u Španiji. Nakon što su se odselili i izgubili kontakt, više od decenije kasnije ponovo su našli jedno drugo  i otkrili da dele ljubav prema fotografiji. Njihov rad je nežan i spokojan, i odražava želju da se uhvate i ponovo prožive prolazni trenuci. Mia i Fabijan trenutno žive u Beogradu gde rade na nekoliko projekata; razgovarali smo sa njima o jedinstvenoj dinamici zajedničkog rada.

SONY DSC

Kroz vaš rad odiše osećanje mira: ljudi izgledaju veoma prirodno i spokojno i na nekim slikama deluje kao da nisu svesni da bivaju fotografisani. Da li je ovo nešto na šta ciljate i/ili metod koji koristite u radu? 

Mia: Rekla bih da smo dosledni u nedoslednosti. Neke od fotografija su spontani klikovi, dok su druge orkestrirane. Ipak, čak i u drugom slučaju se trudimo da stvorimo trenutke u okviru izabranog konteksta, pre nego da samo fotografišemo statične pozicije. Trudimo se da nađemo prostor sa prirodnim svetlom, da pustimo muziku, donesemo materijal koji modeli mogu da koriste kako žele, i tako dalje. Drugim rečima, nikada ne znamo unapred kakav će tačno biti ishod.

Fabijan: Nastojimo da stvorimo atmosferu opuštenosti, detinjeg čuda i mira, gde je model u jedinstvu sa svojim mislima. Važno je da se fotografisana osoba oseća opušteno. Emocije se vide na fotografiji i lako je primetiti kada je nešto stvarno, a kada je usiljeno.

13581917_634185226737481_3420101555437471740_o(1)

Mnogo nam se sviđa značenje iza vašeg naziva Chrononaut zato što zaista sažima magiju fotografije i omogućava posmatraču da putuje kroz vreme i da zaroni u trenutke koji su od tada prošli. Šta je po vama najmoćnije u vezi sa fotografijom kao umetničkom formom?

Fabijan: Fotograf može da uhvati više od prikazanog zbira stvari. Volim kada se kompozicija i događaj u pitanju udruže da oblikuju i prevedu određenu poruku tako da dotaknu onoga kome se obraćaju, kada posmatranje fotografije raspiri osećanja kao što to može da učini draga pesma.

Mia: U mom slučaju, odgovor se menjao. Fotografija i pisanje su zaista bili pre svega načini očuvanja trenutaka. Osvrtajući se na svoje sveske, nekad bih se zapitala ko je zapisao taj sadržaj i kako to da su događaji i osećanja koji su nekada bili značajni mogli da se pretvore u maglovite bleske. Uviđanje krhkosti sećanja donelo je sa sobom potrebu za obsesivnim dokumentovanjem. Počela sam da pišem, fotografišem i snimam kad god sam imala priliku.

18358889_804685219687480_5446076232342384610_o

U nekom trenutku od mene i Fabijana je traženo da fotografijama ilustrujemo nekolicinu citata iz Geteovog Fausta. Taj proces mi je pokazao u praksi da fotografija može da se koristi u svrhu izražavanja ideja. Ono što mi je bilo predivno u vezi sa tim jeste da je to ostavljalo prostora posmatraču da slobodno tumači i nije se nametalo na način na koje pisanje to može da učini. Uživala sam da se rastočim na materijalu i da ipak ne budem, da tako kažem, ogoljena. Ovo je možda kukavički mentalitet.

Fotografije mogu da budu vid samozavarivanja, ponovne izgradnje sećanja, stvaranja prostora u kojem želiš da živiš, sopstvenog svetonazora. Rođena sam devedesetih u Beogradu, prestonici Srbije, i imam neko sećanje na period konflikta. Trenutno sam na masteru iz socijalnog rada i ljudskih prava. Premda Fabijan i ja istražujemo načine na koje fotografija može da bude obuhvaćena mojim studijama, trenutno je naša galerija prostor u kojem se uživa – kompilacija dragih uspomena, spokojnih trenutaka, igara svetlosti i senke, svetlih tonova.

reflection

Kao fotografski dvojac, kako se vaš način rada razlikuje od drugih fotografa? 

Fabijan: Dopunjujemo jedno drugo na mnogo načina. Mia je više u dosluhu sa emotivnim aspektom fotografije, dok ja uživam u prevođenju ideje u pravu postavku koja može da bude fotografisana. Radimo kao jedno, pomažući jedno drugom i dopunjujući se međusobno na licu mesta.

Mia: Možemo da pričamo samo o našem načinu rada, pošto nismo sarađivali sa drugim fotografima, iako imamo želju. Na praktičnom nivou, nastojimo da razmišljamo zajedno i da pomažemo jedno drugom. Različite smo naravi, što ponekad može da dovede do konflikta, ali najčešće se završava konsenzusom koji nam se više dopada od onoga što smo prvobitno imali na umu. Živeti sa nekim ko deli tvoj način izražavanja je motivišuće. Definitivno mogu da kažem da bi mnoge od mojih zamsili ostale po strani, da Fabijan nije bio tu da ih ohrabri i da mi pomogne da ih sprovedem u delo.

Imate li omiljenu sliku? I da li biste mogli da nam ispričate priču iza nje? 

Fabijan: Volim ovu fotografiju zato što, jednostavna kao što jeste, pokazuje lepotu ljudskog tela, tela okrenutog svetu u svoj svojoj ranjivosti. Volim da mislim da se može smatrati da osoba iza objektiva voli ženu koja je prikazana na slici.

IMG_20161103_151428(1)

Mia: Upoznali smo se na jugu Španije kad smo bili deca i proveli većinu naših popodneva zajedno dok Fabijanova porodica nije odlučila da se preseli. Jednom su nas moji roditelji odveli u mesto koje se zove El Torcal de Antequera da se penjemo na kamenje. Ovaj događaj jedna je od naših dragocenih uspomena. Kao zajednički favorit odabrali smo fotografiju koju smo napravili na jednom malom grčkom ostrvu i nekako uvek završimo penjući se po kamenju. Mesto koje vidite na ovoj fotografiji prikazuje zabačenu plažu na koju smo naišli tokom naših putovanja. More je čest motiv na našim fotografijama, odrasli smo pored njega i nedostaje nam, otud naslov a(mar).

miaseagul(1)

Šta planirate za ovu godinu što se tiče vašeg rada? 

Za nas će ovo biti godina mnogih promena, u mnogim aspektima. Putovaćemo često, mali projekti koje imamo na umu odvijaće se na različitim mestima, uglavnom u Beogradu, Miinom mestu rođenja. Jedva čekamo da radimo na različitim lokacijama i da dalje istražujemo šta je to što najviše uživamo da fotografišemo. Zanima nas da naučimo nove tehnike, kao što je mokri kolodij, kao i saradnja sa drugim umetnicima. Za našu dušu radimo na dugoročnom projektu koji nastoji da uhvati rast i promenu na individualnom nivou i u odnosu jednih na druge.

IMG_20160823_223616

Posetite sajt Chrononauta: http://www.chrononautphotography.com/
Facebook stranica: https://www.facebook.com/chrononautphotography

***

Pročitaj u originalu: https://elston-gunn.com/2017/04/05/a-moment-in-time-chrononaut/
Autor: Elston Gunn

Prevela sa engleskog: Tamara Nikolić

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google photo

Komentarišet koristeći svoj Google nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s