Prohibicija je vladala te novogodišnje večeri 1926, a Čikago je bio otvoren grad. Kada su banditi omeđili svoje teritorije, onog koji bi na njih kročio, unajmljeni ubica bi se rešio. Alfons Al Kapone naručio je pozamašan broj takvih „aranžmana”. Skorašnja masovna krvoprolića učinila su ga jedinim vlasnikom lanca pivara, bordela, kafića i kockarnica koje su privređivale milione. Držao je u šaci novinare, političare i policiju. Imao je 27 godina.

al-kapone

Tomas Fets Voler bio je drugačija vrsta čuda od deteta. Njemu su banditi bili ljudi koji su u gomilama dolazili da ga slušaju na harlemskim kućnim zabavama*.
Porodicom je smatrao muzičke mentore, ljude poput Džejmsa P. Džonsona i Vilija Lajona Smita; aranžman je za njega bilo nešto što se radi na klaviru. Njegovo iskustvo sa pićem i ženama bilo je isključivo sa potrošačke strane, a jedini okršaj sa zakonom koji je imao bilo je izbegavanje plaćanja alimentacije. Kada je Fets otišao iz Njujorka za Čikago da nastupi na nekoliko svirki, imao je samo 21 godinu.

Energični mladić sa fantastičnim džez stilom bio je veliki hit u hotelu Šerman. Njegovu noćnu publiku činili su muškarci sa širokim reverom i izbočenim džepovima. Jedne večeri Fets je osetio revolver pritisnut u njegov debeljuškasti stomak. Odjednom se našao uguran u crnu limuzinu, čuo naređenje vozaču da vozi u Istočni Cicero. Dok mu je znoj klizio niz telo, Fets je predvideo kraj svojoj karijeri, ali pri dolasku u luksuzni salon, samo su ga gurnuli prema klaviru i rekli mu da sviraju. I svirao je. Najglasniji aplauz došao je od debelog čoveka sa prepoznatljivim ožiljkom: Al Kaponeu je bio rođendan, i on, Fets Voler, bio je poklon od ,,momaka’’. Zabava je trajala tri dana. Fets je iscrpeo sebe i svoj repertoar, ali sa svakim zahtevom, ugurali bi novčanice u njegov džep. On i Kapone su obilno jeli i pili. Dok se crna limuzina nije uputila nazad prema Šermanu, Fets je zaradio nekoliko hiljada dolara u kešu i istančan ukus za vintidž šampanjac.

*rent party – (poznata kao kućna žurka) jeste društveni događaj pri kojem stanari angažuju muzičara ili bend da sviraju u stanu i prikupe novac za stanarinu tako što puste šešir da kruži među gostima; nastalo u Harlemu dvadesetih godina.

***

Pročitaj u originaluhttp://www.independent.co.uk/life-style/first-encounters-when-fats-waller-met-al-capone-1595948.html
Autor teksta: nenaveden

Prevela sa engleskog: Tamara Nikolić

One thought on “Kad je Fets Voler upoznao Ala Kaponea

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google photo

Komentarišet koristeći svoj Google nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s