Naslovna fotografija: Jaje koje surfuje, Brok Dejvis

Od tanjira do platna, jaje je jedna od najčešće predstavljenih namirnica u umetnosti i dizajnu. Ali prženo, sa belim tačkicama i žutim žumancem i odnosi pobedu, postavši ikonični simbol. Od kada se predstavlja u umetnosti ovaj delikates koji ne pravi razliku između bogatih i siromašnih i koji nas sve čini jednakim? Ovako, na prvu loptu, možda prva slika koja nam padne na pamet jeste Velaskesovo delo Starica prži jaja, naslikano u Sevilji 1618.

Velaskes nije bio ni prvi ni jedini genije koji ih je predstavio na nekoj od svojih slika, ali jeste možda jedan od najsimboličnijih. Pikaso (na keramičkim delima) i Dali takođe su ih koristili u svojim delima, premda nisu bili dominantan resurs u njima. Zapravo, pržena jaja se, osim nekih slika mrtve prirode ili kao dodatni element na slici koji doprinosi ambijentaciji određenih scena, ne pojavljuje često u tradicionalnoj umetnosti.

Ipak, savremeni dizajn i ilustracija jesu ga pridružili kao sopstveni simbol. Dovoljno je prošetati se internetom i društvenim mrežama (Tumblr, Instagram…) i uveriti se kako se rasprostiru primeri današnjih umetnika koji su slikali ili dizajnirali prženo jaje u nekom od svojih radova.

jan siemen

Ilustracija Jana Simena

Šta to jaje ima da se predstavlja toliko često?

Dizajner Huan Dijas Faes tvrdi da ga ne koristi mnogo jer je reč o elementu koji se previše koristi u svim sferama, od stripa već godinama do modernijeg tekstilnog dizajna.  Ipak, smatra da je „prženo jaje grafički zanimljivo zbog mnogih faktora; za početak, zbog hromatske palete koju poseduje. Dve veoma markirane i prepoznatljive boje, belu i narandžastožutu koje čine jaje hromatski veoma prepoznatljivom hranom.”

„Takođe, što se tiče grafike, ima dva elementa koja su sama po sebi veoma zanimljiva. Linije konture su veoma nepravilne i apstraktne, ali žumance je gotovo savršen krug, zbog čega je kombinacija nečeg nepravilnog sa nečim tako savršenim vrlo privlačna za oko. Uostalom, veoma ga je lako nacrtati”, dodaje.

Plastična umetnica, Lola Tahauerke, takođe se okrenula ovoj jednostavnoj namirnici, kako bi se u svojim delima igrala spektrom boja i oblikom. U jednom članku za novine El Mundo o grupnoj izložbi u Kasteljonu gde je učestvovala, Tahauerke objašnjava: „Oblik prženog jajeta nudio mi je stalnu varijaciju. Prženo jaje nikad nije isto, svako ima drugačiji oblik, čak i da želiš da napraviš dva ista, teško bi se to postiglo.”

I dodaje svom promatranju: „Prženo jaje može da bude jedna tačka, može da ima konturu ili ne, kada se predstavlja ili nepredstavlja linijom, i prostire se po ravni. I neprestano se transformiše.”

pablo alfieri

Ilustracija Pabla Alfijerija

Jednostavnost oblika prženih jaja izuzetno je privlačna i za holandskog umetnika Henka Hofstru: „To je jedna jednostavna linija, tanka i jasna u grafici i boji: belo i žuto”, objašnjava časopisu Yorokobu putem mejla. Hofstra je stvaralac umetničkih intervencija velikih razmera u javnim prostorima. Jedna od njih naslovljena je Eggcident: tuce velikih prženih jajeta ispunilo je trg Bakedano u Santjagu, prestonici Čilea, u novembru prošle godine.

„Činjenica da ljudi mogu da se igraju njima daju intervenciji lep i jednostavan oblik (u svom dvostrukom značenju: način na koji se prave i njihova eksterna konfiguracija) kako bi prenela poruku: Santjago je ljubio jaja, početak života…”, ukazuje.

Na ovaj način Hofstra daje drugi razlog zbog kojeg su jaja (pržena ili ne) tako ponavljan motiv u umetnosti i dizajnu: simbolizam.

eggcident

Henk Hofstra, Eggcident

Iako je to grafički resurs kojim se veoma malo (ili nimalo) služi ilustratorka Marija Kasteljo, kada smo je pitali za privlačnost prženog jajeta u dizajnu, prvo što joj pada na pamet je Dali. I to uprkos tome što nema mnogo slika na kojima se pojavljuje jaje. Što daje ideju o simboličkom planu koje ova tako simbolična namirnica može da zauzme.

„Kapiram da je fora u simultanom stanju belanceta i jaja, neka vrsta metafore sa temporalnošću i temperaturom. Ali iskreno, nikad se nisam zamislila nad tim. Viskozna i fleksibilna stvar. Ili tako diferencirane strukture u jednom entitetu”, objašnjava. „Kad sam bila mala, imala sam jednu prostirku za plažu u obliku prženog jajeta i mnogo mi je bila smešna. ali nešto mora da se izgubilo na putu.”

Za Dalija, jaje je pozitivni simbol koji predstavlja život, obnovu i budućnost. Isto je i u slučaju Henka Hofstre: „To je za mene početak života, početak mog dana. Jaje je početak svega. Pre pileta, već je postojalo jaje!”

sara zaher

Ilustracije Sare Zaher

Na konceptualni plan se osvrće i Dias-Faes: „Prženo jaje je zajednička namirnica u svim kulturama, isto kao što su pica, hamburger ili hot-dog ikonični elementi za estetiku. Ne bismo mogli isto da uradimo sa fabadom*.”, promatra on sa humorom.

*Fabada je jelo sa pasuljem, tipično za područje Asturije.

„I mislim da, takođe, u Španiji prženo jaje ima veoma harizmatičnu poruku. To je često prvo jelo koje naučiš da pripremaš, baba ili mama hoće da ti to spreme ako ogladniš, spasi ti jednu večeru kada frižider krene da podrhtava.. Tako da pretpostavljam da nam neizbežno priraste za srce. Uostalom, moje omiljeno jelo otkad sam bio dete je pirinač sa jajima i paradajzom. ”

Zbog jednostavnosti njihovog oblika, zbog hromatskog kontrasta, zbog simbolizma, prženo jaje je postepeno osvojilo svoje mesto u današnjem dizajnu i umetnosti. Velaskes, svojom ingenioznošću i majstorijom već je učinio da se pogled bezimene starice upravi prema šerpi od gline. Od tada, pržena jaja nikada nisu izgubila svoju privlačnost. Iako ima ovde mesta za jedno završno promatranje, to što priprema starica seviljskog slikara, da li su pržena ili poširana? Ostavimo to tako.

Ostale fotografije pogledajte na linku ispod.

***

Pročitaj u originaluhttps://www.yorokobu.es/huevo-frito-diseno/
Autorka teksta: Marianheles Garsija

Prevela sa španskog: Tamara Nikolić

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google photo

Komentarišet koristeći svoj Google nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s