Odrastajući u porodici istaknutih libanskih umetnika, Ibraim Maluf je spojio svoje nasleđe sa talentom i vizijom da stvori neke od najvećih muzičkih komada ikada i prvo je postao poznat kao talentovani mladić iz komšiluka. Ali ne možemo gospodina Malufa nazvati mladićem iz komšiluka, zar ne? Iako je osvojio veliki broj međunarodnih nagrada, nagrada za najbolji svetski album, osvojena na festivalu Victoires de la Musique, svrstala ga je među svetski poznate muzičare. U ovom intervjuu, Ibraim pokazuje da je njegovo poimanje sveta duboko kao i njegova muzika.

Odrasli ste uz roditelje muzičare i počeli da svirate trubu zbog oca kog ste čak pratili po koncertima jedno vreme. Koje važne lekcije o muzici i životu ste mogli da naučite od njega?

Zapravo, otac mi je dao sve, naučio sam sve od njega. Sviranje trube, naravno, i na arapski i na klasičan način. Takođe me je podstakao da mnogo komponujem kada sam bio mlad. Bio je zadivljen time što sam kao vrlo mlad komponovao muziku i svakodnevno mi je govorio da moram nastaviti s tim i da ne smem nikad prestati (što sam i učinio). Isto tako, bio je veoma strog prema meni. Vaspitavao mi je onako kako su to činili s početka XX veka… Ali to me je ojačalo. Zato ne mogu da se žalim.

Uprkos bombaškim napadima i nasilju koje se dešava u Bejrutu danas, vaš trijumf na festivalu Victoires de la Musique dao je Bejrutu nadu da će i dalje proizvoditi i inspirisati divnu i priznatu muziku. Kakav je vaš lični osvrt na nagradu?

Zaista sam počastvovan nagradom. To je prvi put za 29 godina da je nagrada uručena jednom instrumentalisti! Zbog toga sam veoma ponosan. Zaista verujem da zapad sve više uključuje arapske uticaje u svoje sopstvene načine života i vizije za budućnost. A fuzija je definitivno najbolja opcija. Moja muzika govori o tome. Tako da je sjajno videti da su zapadnjački profesionalci spremni na ovu fuziju, kao i Arapi.

Bejrut iz 1993. inspirisao vas je da napišete remek delo, pokazujući njegovu melanholiju, sofisticiranost i nasilje. Da li vas današnji Bejrut isto inspiriše?

O, da, više nego ikada. Ali odbijam da vidim Bejrut samo kao nasilan, melanholičan i sofisticiran grad. Za mene je Bejrut mesto u kom i dalje mogu sanjati. Generalno, Liban čini da osećam da i dalje postoji mesto na zemlji gde se mogu osećati kao kod kuće. Bilo da je ljudima asocijacija nasilje ili bilo šta tužno, to je pre svega moj dom.

Diagnostics je inspirisan različitim stvarima koje volite. Šta vas je inspirisalo da napišete Ilusions?

Ilusions je album koji evocira sve ono što nam je rečeno, stvari koji vidimo, za koje verujemo da su istinite, a to bi sve moglo da bude sranje. Sa druge strane, on evocira sve stvari za koje verujemo da su pogrešne, ili ih ne vidimo, a to bi mogla biti stvarnost. Dok sam radio na njemu, proveo sam dosta vremena sa Janom Frišom, svetskim mađioničarem. Učinio je da promenim svoje mišljenje u pogledu realnosti i fikcije. Veliko mi je zadovoljstvo da provodim vreme sa osobama poput njega.

Kada ste komponovali Diasporas, Diachronism, Diagnostic i Wind, eksperimentisali ste sa muzikom i dalje razvijali svoj stil. Koje su vaše novine na albumu Ilusions?

Uf, nemam pojma. Mislim da nemam dovoljno iskustva da bih odgovorio na sva ova pitanja. Provodim dane komponujući muziku, tako da ne mogu ni da pokušam da analiziram sve ovo. Pokušaj da objasnim kako živim je kao ogromna terapija za mene. Naravno, što više komponujem, više se inspirišem za nešto sledeće. Znam da negde postoji neki trik. Nikada nisam shvatio kako sve ovo ide…

Vaša muzika nikada nije predvidiva, budući da dovodi elemente različitih delova sveta u glatki ton očaravajuće muzike. Koje elemente još uvek treba da istražite i da li imate neki plan za budućnost po tom pitanju?

Ima toliko toga da se istražuje. Opet, ne mogu reći da postoji nešto što uopšte nisam probao. Ali recimo da sam veoma uzbuđen što radim sa hiphopom i elektronikom. Ipak, vrlo sam frustriran što pišem puno pesama, a nijedan libanski pevač me nije pitao da pišem za njega. To mi je velika frustracija.

Ko su neki od savremenih umetnika kojima se divite i sa kojima biste voleli da sarađujete?

Ne razmišljam na taj način. Moji snovi se tiču hip hopa, popa, kinematografije, plesa, Libana i magije…

Pošto imamo pitanja koja se sastoje od pravljenja lista, kako bismo pomogli ljudima da istražuju muziku i umetnike, da li možete da nam kažete najboljih pet pesama Led Cepelina, poslednjih pet albuma u koje ste se zaljubili i pet albuma uz koje ste odrasli?

Nažalost, ne mogu da odgovorim na ovo pitanje. Znam da je čudno, ali ne mogu. Ne znam što, ali nikada nisam mogao da pravim liste. To mi je verovatno nešto najteže. Ali mogu vam reći imena koja mi padaju na pamet. To su: Feiruz, Oum Kaltum, Suad Muhamed, Abdel Vahab, Majls Dejvis, Majkl Džekson, Gustav Maler, Frederik Šopen, Robert Šuman, Stivi Vonder, Bah, Lasa de Sela, Bjork, Don Elis, Led Cepelin… Moj najveći uticaj je Nasim Maluf. Moj otac.

Na vašim koncertima, može se osetiti dobra energija među članovima benda. Kakvu ulogu igra improvizacija u vašem komponovanju i studijskom snimanju?

Zavisi od muzike. Konkretno, u Illusions, improvizacija je važna tokom koncerta, ali samo u određenim delovima koje pružam svojim muzičarima. Ostalo znači da muzičari sviraju ono što sam ja napisao. Mnogo improvizujem u svojim nastupima jer sebi dajem najslobodniji deo svoje muzike. Ali postoje deonice gde je improvizacija 99% muzike koju sviraju. Ova dobra energija dolazi od muzičara koji uživaju da se igraju zajedno. Igranje je ovde prava reč.

***

Pročitajte u originalu: http://www.projectrevolver.org/artists/ibrahim-maalouf/interview-ibrahim-maalouf-behind-trumpet
Autori intervjua: Rani Nasr i Bernard Batroni

Prevela sa engleskog: Marija Vlajković

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google photo

Komentarišet koristeći svoj Google nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s