Za neke ljude, Herbi Henkok je bog fanka, vođen sintom, koji stoji iza hita Rockit, iz 1983. godine. Drugima je apstraktan, bestelesan pijanista, pod uticajem Kloda Debisija, koji je 1960. izdao LP Maiden Voyage ili ga vide kao mladog člana čuvenog  kvinteta Majlsa Dejvisa iz tog perioda, koji je nosio naočare. Za ostale, on je postojan čovek, koji je nedavno krunisan nagradom Gremi za ostvarenja kao što je River, u kojoj je obrađena muzika Džoni Mičel.

Svi ovi Herbiji stigli su u Hollywood Bowl 23. avgusta, u čast fenomenalnog saksofoniste Kamasija Vošingtona. I Henkok je obećao da će preraditi svoju muziku. Pijanista, koji veći deo godine živi u Los Anđelesu i svira za losanđelesku filharmoniju, razgovarao je sa L.A. Weekly dok je putovao.

Svirali ste u Bowl-u više puta tokom godina. Da li postoji neka vrsta muzike koja tamo zvuči bolje? Da li su akustične pesme poput Speak Like a Child i Maiden Voyage previše intimne za 17 000 ljudi?

Zavisi od doba dana. Tokom dana, sunce je u zenitu, sve sija. Ljudi su tamo sa svojim porodicama, hranom, bebama… Sve je kao piknik. Noću je mračno, svetlost na sceni određuje umetnik i malo je lakše nego danju. Takođe zavisi od pristupa. Sve je moguće. Ako već imate publiku na dlanu, ona će uzeti sve što joj date.

Počeli ste sa snimanjem ranih šezdesetih. Recite nam nešto o vašim ranim uticajima, bilo da su to klasični kompozitori, duhovni ili džez muzičari.

Pa, nisam bio baš duhovni čovek. Ponekad bih otišao u crkvu. Ali, pošto sam crnac, doveden u geto Čikaga, grada bluza, a R’n’B se slušao u to vreme – pod tim uticajem sam bio.

I to je proizašlo iz crkve. Takođe se u to vreme učila klasična muzika: danju sviraš Šopena, noću čuješ Howlin’ Wolfa na radiju, otprilike tako.

Tada su puštali crtaće za decu u bioskopima. Postojale su i muzičke grupe koje su nastupale. Jednog dana sam otišao sa majkom u takav bioskopda gledamo crtane filmove. Ali smo poranili, tako da je nastupala neka grupa. Nisam želeo da slušam tu bluz grupu. Nisam mogao ni da čekam da crtaći počnu. Ali sam prepoznao jednu melodiju koja se sve vreme vrtela na radiju. Kasnije sam saznao, znate ko je to bio? Muddy Waters. Svirali su I’m a Man (Manish Boy), njegov veliki hit.

Kada ste čuli džez muzičare i rekli: ovo je nešto novo, drugačije, ovome želim posvetiti život?

Moji roditelji su slušali džez kod kuće. Djuk Elington, Kaunt Bejsi i drugi. Čuo sam ga kod kuće, ali mu nisam mnogo posvetio pažnje. Tek u drugoj godini gimnazije, na različitim proslavama koje su se održavale u školi svakog semestra, slušao sam džez trio, a pijanista je išao u moj razred. Delovalo je kao da se zabavljaju i on jebradio nešto što ja nisam znao. Ja sam svirao klavir oko sedam godina i znao sam da čitam note klasične muzike. Ali nisam znao ništa o improvizovanju, a on jeste. Zabavljali su se na sceni, deca u publici su uživala. Tada sam rekao: „Želim da znam to što on zna!“ Nakon nastupa, otišao sam iza scene i rekao mu: „Želim da naučim da improvizujem. Odakle da počnem?“ „Ako želiš da radiš ovo što ja radim, slušaj Džordža Širinga.“

Uf, nije spontani poziv.

Zavisi šta si želeo tada. Zvao se Don Goldberg.

Mislio sam da ćete reći Bad Pauel ili tako nešto.

Da je bio crnac, možda bi. Otrčao sam kući i rekao sam: „Majka, majka, moramo da nabavimo ploče Džordža Širinga.“ „Imamo njegove ploče. Sećaš se onih ploča što sam donela pre nekoliko godina i bio si uznemiren što to nisu ploče koje si tražio?“ I zaista su bile na polici, i na njima su bile dve pesme koje je svirao bend. I’ll remember April i Nightingale Sang in Berkley Square.

Mnogi džez muzičari su umrli mladi, na primer Čarli Parker, Kliford Braun. Drugi, grandiozni poput Telonijus Monka, radili su sličnim tempom decenijama. Šta vas je učinilo tako neumornim da imate ne samo dugu, već i bogatu karijeru?

Pretpostavljam da je prva stvar bila podrška mojih roditelja. Drugo, imao sam priliku da radim sa Donaldom Birdom koji se brinuo o meni. A potom sam svirao sa Majlsom. On nam je rekao da ne sviramo samo za aplauz i ne samo stvari koje znamo. Platio nam je da isprobamo nove stvari. Da istražujemo. Od malena sam bio radoznao, tako da mi je značila ta podrška. Uvek sam voleo da istražujem, radio sam to instinktivno. Moji geni su moje nadahnuće. Imao sam jaku podršku, koja je samo potvrđena kada sam počeo da se bavim budizmom, pre 44 godine. Ista vrsta etike, kretanje napred, ugrađena je u budističku praksu. Zato je to deo mog života – ne dopustiti da te išta zaustavi od kretanja napred.

U svojim ranim dvadesetim počeli ste da svirate u grupi Majlsa Dejvisa, verovatno najcenjenijom džez grupom u tom periodu. Kakav je osećaj bio?

[Smeh] Možeš samo da zamisliš. Nije postojalo ništa kao to. Muzički nivo je bio ekstremno visok. Stvarno si morao da guraš napred u svakom trenutku, budući da su svi iznosili nove ideje, brzo shvatali i stvarali. Bilo je to kao vrtlog.

Kako je bilo raditi sa Majlsom? Da li se takmičio sa ostalim članovima benda?

Kada je Watermelon Man postala hit, pod mojom izdavačkom kućom, a ja sam je komponovao i bila je na mojoj ploči (Takin’ Off, Henkokov debi, 1962), i kada sam dobijao potvrdu da je dobra, dok se vrtela na radiju, pomislio sam: „Vau, možda ću morati da započnem turneju, da osnujem bend i  počnem da sviram ovu stvar.“ I onda mi je Donald Bird, tadašnji cimer, na moj komentar da bih mogao iznajmiti karavan, rekao: „Jesi li ikada razmišljao da nabaviš sportski auto?“ Donald je imao Jaguara. Rekao je da postoji automobil koji je pobeđivao Ferarija u trkama a to je Ford – AC Cobra.

Kupio sam auto za 6000 dolara. Onda sam počeo da radim za Majlsa, možda mesec dana kasnije, i krenuli smo na put. Ali sam imao još jedan koncert, u Village Gate-u, u Njujorku, u bendu Klarka Terija. Kada smo odsvirali poslednji set, pogledao sam krajičkom oka i znate koga sam ugledao? Majlsa! Majls je sišao. Završili smo koncert, sišli smo dole i Majls je rekao [dubljim glasom]: „Odvešću te kući.“ Znao je da živim blizu. Rekao sam: „Čoveče, to bi bilo sjajno, ali kupio sam auto.“ Rekao je: „Ovo nije Maserati.“ Odogovorio sam: „Ne, ne, nije.“ Sišli smo dole i videli moj auto u blizini izlaza i rekao je: „Slatko“.

Oko 2 ili 3 sata ujutru, obojica smo došli do semafora na Šestoj Aveniji. Znao sam šta će uslediti: čim se upali zeleno, dodaćemo gas! Tako smo vozili nekoliko blokova, do sledećeg semafora. Došao sam do semafora malo pre Majlsa. Uzeo sam Marlboro cigaretu i spustio prozor, dok se Majls približavao. Pogledao me je i pitao: „Šta je to, jebote?“ Rekao sam: „To je AC Cobra.“ Rekao je: „Reši je se.“ „Zašto?“ „Opasan je“. A onda je dodao gas. Pomislio sam: „Pobedio sam Majlsa!“

Kažite nam još nešto o budizmu. Vejn Šorter je budista, Soni Rolins je budista i jogi. Svi ste imali dugu i uspešnu karijeru. Šta bi to trebalo da znači za vas i vašu generaciju muzičara?

Budizam mi pomaže da vidim stvari jasnije. Na neki način uklanja paučinu. Pomaže u razumevanju spoljašnjeg sveta iz perspektive čoveka i shvatate kako je svet, iz vaše perspektive, odraz vaših životnih pravila. I kako se menjate, čini se da se svet menja, ali, zapravo, ono što se menja jeste način na koji ga opažate. To utiče na vaše postupke, na način na koji vidite ljude i kako postupate prema njima. Nićiren budizam govori o poštovanju svake ljudske jedinke. Verujemo da svako ima preduslov za prosvetljenje, ili Buda pravilo, da su rođeni sa tim. Ali da je prekriveno mnogim sranjima. A praktikovanje budizma znači uklanjanje tog sranja.

***

Pročitaj u originalu: http://www.laweekly.com/music/herbie-hancock-headlines-the-hollywood-bowl-and-recalls-street-racing-with-miles-davis-8552265
Intervju vodio: Skot Timberg

Prevela sa engleskog: Marija Vlajković

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google photo

Komentarišet koristeći svoj Google nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s