Jedni od najvećih simbola portugalske kulture, prepoznati i cenjeni širom sveta, pločnici, ulepšavaju naše gradove sa različitim obrascima koji opisuju pre svega epopeju Otkrića. U nastavku pogledajte deset najlepših koji se nalaze u Lisabonu.

Premda inspirisani rimskim mozaicima, tradicionalni portugalski pločnici nastali su u Lisabonu tokom rekonstrukcije grada nakon zemljotresa 1755. godine. Sve je počelo sa talasastim obrascem koji se nalazi na trgu Rosio, pa su se slična dela potom proširila svuda po prestonici, po drugim portugalskim gradovima, Brazilu, Makau i ostalim kolonijama. Stoga sledi nekoliko najizuzetnijih primera koji danas postoje u Lisabonu.

1. Ulica Vitorija

1. ulica vitorija

Godine 2006. Lisabon je odlučio da oda počast graditeljima pločnika prošlosti, sadašnjosti i budućnosti sa spomenikom od bronze sastavljenim od dve figure u prirodnoj veličini. Postavljen je na Ulici Vitorija, prikazujući dva čoveka kako rade na podu jednog broda iz Sao Visentea propraćen vranama, simbolom grada Lisabona.

2. Rosio

2. rossio

 

Upravo na trgu Dom Pedro IV (poznatijem kao Rosio) nastao je tradicionalni portugalski pločnik. Njegov čuveni obrazac Mar Largo (prev: dugačko more) datira iz 1849. i danas je takođe jedno od obeležja Rija de Žanejra.

3. Avenida da Liberdade: Avenija Slobode

3. avenida da liberdade

Na Aveniji Slobode danas se nalaze najlepši primeri ove umetnosti, od Trga Obnovioca (Praça dos Restauradores) do Trga Markeš de Pombal (Marquês de Pombal). Duž avenije vide se floralni i apstraktni dezeni, dok se odmah do Markeša de Pombala možete diviti jednoj portugalskoj karaveli.

4. Praça do Império: Trg Imperije

4. praca do imperio

U baštama Mosteiro dos Jerónimos (Jernomiski manastir; Praça do Imperio – Trg Imperije) nalaze se drugi izraziti primeri portugalskog pločnika, ali mozaik odmah do Padrão dos Descobrimentos (Spomenik otkrićima) jeste onaj koji najviše privlači pažnju. Okružen paternom Mar Largo, sličnom onim na Rosiju, vidi se mapa sveta koja ilustruje rute portugalskih moreplovaca.

5. Parque das Nações: Park Naroda

5. parque das nacoes

Iako je istočna strana grada karakteristična po svojoj modernosti, ne prestaje da prati tradiciju u upotrebi portugalskih pločnika. Ovde se nalaze jedna od najizvanrednijih dela, sa slikama morskih čudovišta pored Okeanarijuma, kao i različitim morskim motivima na centralnom krilu Alameda dos Oceanos.

6. Largo de Camões

largo de camoes

Trg Luiša de Kamoiša, po imenu besmrtnog portugalskog pesnika, sastavljen je od figure od bronze u centru trga koji je popločan kamenjem po uzoru na portugalske pločnike. Trg je urbanizovan 1859. nakon uništenja i uklanjanja ruina stare palate markesa Marialve i Loreta. Ovaj trg takođe služi kao ulazna vrata za Bairro Alto (Visoko naselje), glavni centar noćne zabave u Lisabonu.

7. Avenida Pedro Alvareš Kabral

7. pedro alvares kabral

Na Lisabon za vreme Otkrića podseća se ceo grad i pored statue glavne književne figure tog doba (pesnika Luiša de Kamoiša) nalaze se slike koje su povezane sa morem. Slično se primećuje oko spomenika Pedru Alvarešu Kabralu (kome se pripisuje otkrivanje Brazila), lokalizovanom izvan Žardim da Štrela.

8. Cais do Sodré

8. cais do sodre

Sodre je bilo prezime jedne porodice iz XV veka koja je bila uključena u aktivnosti u vezi sa morskom trgovinom. Vremenom, čitava ta zona dobila je naziv Cais do Sodre, uključujući i trg koji se vidi direktno ispred pristaništa. Reč je o Trgu Duque da Terceira, posvećenom vojvodi čija se bronzana statua nalazi u centru.

9. Largo do Chiado

9. chiado

Trg Chiado nalazi se u opštinama Santa Marija Major i Mizerikordija u Lisabonu. Na krajnjem zapadu trga podigli su kule starih Vrata Santa Katarine da Cerca Fernandina u Lisabonu, sagrađene između 1373. i 1375. i uništene na početku XVIII veka. Mesto na kojem su bile zidine i kule danas zauzimaju crkve Loreto i Encarnação.

10. Praca do Município

10. praca

Uglavnom su slike te koje se najviše ističu na pločniku, ali većina pločnika predstavlja dezene u različitim šablonima. Pločnik na Cais de Sodre (Praca Duque de Terceira) ističe se zbog dominantne upotrebe tamnog kamena, za razliku od onoga na šta se generalno nailazi, kao što se da primetiti na Chiadu i Praça do Município.

***

Pročitaj u originalu: http://www.vortexmag.net/as-10-calcadas-mais-bonitas-de-lisboa/
Autor teksta: nenaveden

Prevela sa portugalskog: Tamara Nikolić

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google photo

Komentarišet koristeći svoj Google nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s