Huan Gabrijel Vaskes pojavio se na sceni latinoameričke književnosti relativno skoro i zato je zadivljujuće kako je autor rođen pre 44 godine u Bogoti uspeo da postane, uprkos mladosti, gotovo klasik današnje književnosti na kontinentu.

Učinio je to zahvaljujući proslavljenom romanu Zvuk stvari koji padaju (El ruido de las cosas al caer, u prevodu Ivane Nikolić, Booka, 2017), zahvaljujući kojem je dobio nagradu Alfaguara 2011. godine i sa kojim je 2014. osvojio International IMPAC Dublin Literary Award za najbolje delo fikcije.

Tako je Vaskes kao drugi autor sa španskog govornog područja, nakon Španca Havijera Marijasa, postao dobitnik međunarodnog priznanja, koje se dodeljuje delu napisanom na engleskom ili prevedenom na taj jezik, pa se tako prepoznao i trud prevoditeljke, En MekLin.

„Zvuk stvari koje padaju” se žiriju IMPAC-a ispostavio kao „magistralan književni triler koji otkriva kroz savršeno ovladavanje vremenskim linijama, spiralnim misterijama i noir paletom kako istorija baca senku na privatne živote”.

Nagrada IMPAC 2014 pridružuje se međunarodnom priznanju koje je dobio roman, preveden na 18 jezika, takođe nagrađen nagradom English Pen 2012. i nagradom Premio Gregor von Rezzori-Città di Firenze 2013.

***

Pročitaj u originalu:  http://www.sinembargo.mx/09-04-2016/1645215
Autorka teksta: Monika Maristen

Prevela sa španskog: Tamara Nikolić

 

 

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google photo

Komentarišet koristeći svoj Google nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s