Senjora de Kao može biti važna seštenica ili politički lider.

Kako informiše BBC, grupa naučnika je prošlog ponedeljka obelodanila rekonstruisano lice jedne žene koja je bila na vlasti u Peruu, pre više od 1700 godina. Poznata je kao Senjora de Kao (Gospođa Gavran), umrla je sa samo 20 godina i za nju se veruje da je bila značajna figura u tadašnjem peruanskom društvu.
Rekonstrukcija koja je trajala 10 meseci, zasniva se na 3D tehnologiji i moguća je zahvaljujući forenzičkoj analizi skeleta i etnografskom izučavanju koje se privelo kraju. U ovom projektu su učestvovali mnogobrojni arheolozi, udruženje Wiese i firma FARO koja se bavi tehnologijom 3D merenja.

Senjora de Kao pronađena je 2006. godine u piramidi Huaca Cao Viejo, blizu Truhilja. Sahranjena je sa krunom, komadima zlata i metala i u njenom grobu se nalazilo oružje u pozamašnoj količini, zbog čega su stručnjaci pretpostavili da je bila sveštenica ili vrhovna poglavarka kulture Moće. Osim toga, izgleda da je njeno telo bilo prekriveno tetovažama sa simbolima zmija i paukova.

1200px-La_Señora_de_Cao
Fotografija preuzeta sa Vikipedije

Salvador del Solar, ministar kulture Perua, potvrdio je da je cilj ovog čina podsećanje Peruanaca na njihovu bogatu kulturnu tradiciju i naglasio je da je njena važnost neizmerna.

Za kulturu Moće, koja je naseljavala Dolinu Ćikama od drugog do sedmog veka, do sada se verovalo da je bila patrijarhalna. Međutim, nakon otkrića Senjore de Kao, pronađeno je još grobnica žena koje daju utisak velike moći, što opovrgava ovo verovanje.
Ova rekonstrukcija se može videti do 16. jula u Ministarstvu kulture Perua, u Limi, a nakon toga biće premeštena u muzej El Brujo.

***

Pročitaj u originalu: http://bit.ly/senjora-de-kao
Autor teksta: nenaveden

Prevela sa španskog: Marija Vlajković

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google photo

Komentarišet koristeći svoj Google nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s