Balkanska regija – Osim standardnih balkanskih zajednica za koje ste verovatno svi čuli (Hrvati, Slovenci, Makedonci, Bugari itd) na Balkanu postoji mnogo etničkih manjina koji imaju raznovrsnu kulturu i veoma neobične nacionalne nošnje.

Gorani

goranci

Goranci (što znači „ljudi sa gora“) ili Gorani jesu slovenska zajednica muslimanske veroispovesti koji žive u regionu Gora – na tromeđi između Kosova, Albanije i Republike Makedonije. Govore južnoslovenski dijalekat pod nazivom našinski (što jednostavno znači „naš“). Nazivani su Bosancima, Bugarima, Makedoncima i Srbima, ali uopšteno mišljenje je da treba da budu smatrani zasebnom manjinskom zajednicom, kao što oni sami sebe smatraju.

Pomaci

Pomaci je termin kojim se označavaju slovenski muslimani koji naseljavaju Bugarsku, severoistočnu Grčku, severozapadnu Tursku i Makedoniju. Pomaci se danas najčešće smatraju potomcima Bugara koji su se prekrstili u Islam tokom vladavine Otomanskog carstva na Balkanu.

Janjevci

janjevci

Janjevci se izjašnjavaju kao Hrvati. Veruje se da ova zajednica potiče od trgovaca koji su emigrirali iz Dubrovačke republike i zapadne Bosne i Hercegovine, a zatim nastanili na ovom području u XIV veku, kada je današnje Kosovo bilo deo srednjovekovne Srbije. Govore prizrensko-južnomoravskim dijalektom štokavskog narečja.

Mijaksi

Mijaksi su etnička grupa Makedonaca koji žive u zapadnoj Makedoniji, na području reke Radika, u regionu Mijačija. Mijaksi se bave prvenstveno uzgojom životinja, a poznati su po svojoj eklesijatičkoj arhitekturi, rezbarstvu, oslikavanju ikona i drugim bogatim tradicijama, kao i po karakterističnom dijalektu galičnik makedonskog jezika.

Panonski Rusini

Rusini u Panoniji ili jednostavno Rusini, jesu slovenska nacionalna manjina u Srbiji i Hrvatskoj. Zvanično se smatraju zasebnom nacionalnošću. Takođe se smatra da su deo severnih Rusina, koji uglavnom žive u Ukrajini i Slovačkoj, Poljskoj, Rumuniji, Češkoj republici i Mađarskoj. Panonski Rusini smatraju da je njihova verzija rusinskog jezika zasebni jezik.

Bosanski Poli

Poli su jedna od sedamnaest konstitucionalno priznatih etničkih manjina u Bosni i Hercegovini. Došli su na to područje tokom austrougarske vladavine u Bosni i Hercegovini i naselili se ponajviše na severu države, donoseći nove tehnologije i vešte ratnike. Potomci bosanskih Pola koji su se odselili u Poljsku održali su se u pojedine tekovine bosanske kulture, kao što su pesme, recepti i jezik.  Dok je 1930. godine populacija bila 30 000, nakon Drugog svetskog rata oko 15 000, danas ih ima manje od 1000.

Šokci

Šokci su etnička grupa Južnih Slovena koji se izjašnjavaju kao Hrvati. Govore dijalektom staroštokavskog narečja koje gotovo isključivo oni upotrebljavaju i koji je srodan bunjevačkom dijalektu. Žive u Hrvatskoj, Srbiji i Mađarskoj. Za razliku od Bunjevaca, slovenskog naroda katoličke veroispovesti sa istog područja, Šokci se izjašnjavaju kao Hrvati a ne kao zasebna grupa, tako da im se ne zna tačan broj.

Bunjevci

bunjevci

Bunjevci su etnička grupa koja živi ponajviše u Bačkoj u Srbiji (Vojvodina) i južnoj Mađarskoj (Bacs-Kiskun, pogotovu u regiji Baja). Smatra se da potiču iz zapadne Hercegovine, odakle su emigrirali u Dalmaciju, pa zatim u Liku i Bačku u XVI i XVII veku. Godine 1990. bili su zvanično priznati kao nacionalna manjina u Srbiji. Bunjevci u Bosni i Hercegovini i Srbiji, kao i oni u Hrvatskoj, najčešće se izjašnjavaju kao Hrvati.

Torbeši

Torbeši su nacionalna manjina u okviru zajednice makedonskih muslimana. Vekovima su bili kulturološki izdvajani od većine pravoslavnih hrišćana u Makedoniji. Torbeši su poznati po oslikavanju freski, rezbarstvu i mozaicima.

***

Pročitaj u originalu: http://ow.ly/g48E30bNmPk
Autor teksta: Dragana Krcum

Prevela sa engleskog: Milica Ilić

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google photo

Komentarišet koristeći svoj Google nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s