Nasilje, bogatstvo, ljubav, zabava, život na rubu društva, strast, prirodna lepota, smrt i krv. Mnogo krvi. Stvarnost našeg kontinenta se shvata u funkciji neprestane borbe za preživljavanjem: prirode, nas samih, drugih i onog novog ja. Konflikt koji nas vodi od suočenja sa ogledalom do gradskih borbi na ulicama, sa ciglama u ruci i maramom preko licu. A krvlju se Zemlja iznova zaliva, negujući nove generacije semena koje treba da nastave da se bore.

Portal Taste of Cinema sastavio je listu petnaest najvažnijih latinoameričkih filmova u ovom veku. Poređani su hronološki, postoji više od jednog filma po godini i pokriveno je više geografskih širina američkog kontinenta. Reč je o filmovima koji odražavaju od magijskog realizma Latinske Amerike do sirove društvene stvarnosti kontinenta.

1. Pasji život (Amores Perros), 2000, režija: Alehandro Gonsales Injaritu, Meksiko

Injarituov debi, danas priznat u Holivudu, priča četiri priče koje se prepliću u vrtlogu Grada Meksika, predstavljajući mozaik stvarnosti koje konvergiraju u meksičkoj prestonici. Počevši od jedne saobraćajne nesreće, četiri priče se prepliću i daju različite ishode u Meksikančevom prvencu.

2. Devet kraljica (Nueve reinas), 2000, režija: Fabijan Bjelinski, Argentina

Dvojica prevaranata koji su uobičajeno radili tek za pokoji argentinski pesos, uzgredno se upoznaju i uskoro se nađu umešani u veliki posao koji im obećava sumu koja prevazilazi stotine hiljada. U dvadesetčetiri časa život prevaranata će se drastično promeniti, jer će zbog hitnosti novog posla izbeći da ulaze u sumnje i učiniće da urade ono što je potrebno da uhvate sjajnu priliku koju su godinama tražili.

3. I ja tebi kevu (Y tu mamá también), 2001, režija: Alfonso Kuaron, Meksiko

Poreklom iz Grada Meksika, dva mladića su na odmoru i na jednoj svadbi upoznaju Luisu Kortes, suprugu rođaka jednog od njih, koja će odrediti odnos između dva prijatelja. Erotizam i senzualizam Luize zakomešaće osećanja mladića, koji će u svom odmoru pronaći način da zasite svoju želju. Ovaj film je bio zadužen da katapultira Kuarona prema međunarodnoj slavi.

4. Grad bogova (Cidade de Deus), 2002, režija: Fernando Mejrel i Katja Lund, Brazil

Istoimena favela smeštena u Rio de Žanejru preobraća se dolaskom narko trafikanata i nasilja unutar marginalizovanih kuća u brazilskom gradu. Film, inspirisan priznatom brazilskom knjigom, ilustruje spiralu nasilja u koju grupa mladića upada živeći u okruženju obeleženom smrću i drogom.

5. Viski (Whisky), 2004, režija: Huan Pablo Rebelja i Pablo Stol, Urugvaj

Ova zajednička produkcija sa Argentinom, Nemačkom i Španijom, pripoveda priču o dvojici braće Jevreja koji prave čarape. Jedan od njih je uspešni industrijalac smešten u Brazilu, dok drugi vodi dosadan život u Montevideu. Brat iz Brazila posetiće svog brata u urugvajskoj prestonici i uveriće ga da zamoli svoju zaposlenu da preuzme ulogu njegove žene. Njih troje će otputovati u banju gde će braća ojačati svoj odnos, što će im omogućiti da izađu iz rutine.

6. Maćuka (Machuca), 2004, režija: Andres Vud, Čile

Ova produkcija nas upućuje u Santjago de Čile 1973. godine i dotiče se stvarnog eksperimenta realizovanog za vreme Aljendeove vladavine. Grupa dece oskudnih resursa idu u školu srednje i više klase kako bi učili u toj ustanovi, promovišući tako ambijent učenja, poštovanja i socijalne inkluzije. Uprkos društvenim razlikama, Gonsalo i Maćuka postaju dobri prijatelji i kroz igru i međusobne kućne posete, imaće priliku da razumeju razlike koje se doživljavaju u zemlji i koje će biti istaknute Pinoćeovim državnim udarom.

7. Kuća od peska (Casa de areia), 2005, Andruša Vadington, Brazil

Vadington nam priča o životu tri generacije žena: majke, ćerke i unuke, koje se sele na farmu usred pustinje. Ipak, prilika za uspeh je osujećena kada grupa robova koja je pobegla od svojih gospodara počinje da ih uznemirava, što dovodi do ludila ćerkinog muža, Vaska de Sa, koji će malu oazu pretvoriti u pakao.

8. Putovanja vetra (Los viajes del viento), 2009, Siro Gera, Kolumbija

U filmu smeštenom u 1968, Ignasijo Kariljo je huglar koji je odlučio da se uputi na poslednje putovanje nakon godina avantura, pustolovina i novih horizonata. Sada će preći severni regijon Kolumbije kako bi vratio instrument svom starom učitelju i oprostio se od muzike. Ovaj latinoamerički drumski film putuje kroz neizmernu raznolikost karipske kulture, u kojem avanture neće prestati u društvu jednog neočekivanog mladića.

9. Tajna u njihovim očima (El secreto de sus ojos), 2009, režija: Huan Hose Kampanelja, Argentina

Benhamin Esposito je zvaničnik povučen iz suda Buenos Ajresa i živi opsednut brutalnim ubistvom koje se desilo pre 25 godina i koje se nije razrešilo, ali koje će poslužiti kao nadahnuće da napiše roman. U dva različita hronološka toka, zaplet nam govori šta se desilo 1974. i šta se dešava u sadašnjem trenutku, u kojem se Esposito bori protiv duha žene koju je voleo, dok ga nova perspektiva u vezi sa ubistvom vodi ponovo novim tragovima.

10. No (2012), režijaPablo Larain, Čile

Sa Gaelom Garsijom Bernalom u glavnoj ulozi, zaplet ovog filma je zasnovan na dramskom delu pod naslovom Plebiscit Antonija Skarmeta i govori o reklamnoj kampanji rađenoj u Čileu kako bi se izbegao Pinoćeov ostanak u 1988. Glavni junak se vraća iz Meksika kako bi bio na čelu kampanje koja bi mogla da znači vojnu diktaturu u Čileu i da otvori put prema demokratiji.

11. Nemirna kosa, (Pelo malo), 2013, Marijana Rondon, Venecuela

U složenom prelazu iz detinjstva u adolescenciju, Junior je ženstveni dečak koji želi da poravna kosu za slikanje u školi, ali nailazi na negodovanje od svoje majke. Od tog trenutka, Junior se sukobljava sa majkom i svojom konzervativnom babom, koje ga posmatraju sa predrasudama jer ne razumeju raznolikost ljudskog bića. U Karakasu koji je na ivici da eksplodira, film pokazuje parčiće društva koje živi u neprijateljskom i nasilnom okruženju.

12. Zlatni kavez (La jaula de oro), 2013, režija: Dijego Kemada Dijes, Meksiko

Film Kemade Dijasa priča priču o dvojici adolescenata koji napuštaju svoje selo i kojima se pridružuje jedan mladi domorodac, kako bi jurili američki san. Sva trojica će na svojoj koži doživeti stvarnost miliona duša koji žale za Centralnom Amerikom i Meksikom, punih opasnosti, nesreća i izazova. Ipak, na pragu opasnsoti, procvetaće prijateljstvo i solidarnost.

13. Najduža udaljenost (La distancia más larga), 2013, režija: Klaudia Pinto. Venecuela

Šezdesetogodišnja Martina putuje iz Španije za Venecuelu da bi se oprostila od života sa mesta na kojem je jednom bila srećna: Gran Sabana. Sa ciljem da se popne na planinu Roraima i da se prepusti smrću na pola puta, neočekivana poseta njenog unuka omogućiće joj da ispuni njenu poslednju volju. Ipak, sudbina će odigrati jednu moćnu slučajnost kada je poveže sa mladim unukom i pokazaće joj da kraj njenog života nije označen u kalendaru.

14. Ponašanje (Conducta), 2014, režija: Ernesto Daranas, Kuba

Karipska država učestvuje na ovoj listi sa produkcijom koja pokazuje priču učiteljice Karmele i Ćala, dečaka od 11 godina duboko u nasilju i na rubu društva. Sa majkom navučenom na drogu i alkohol, budućnost Ćala je osuđena na začarani krug koji zavisi od pasjih borbi. Ipak, blaga nada se otvara zahvaljujući odnosu Ćala sa svojom učiteljicom, koja neće manjkati na pažnji i ljubavi kako bi ga odvela na pravi put.

 

15. Divlje priče (Relatos salvajes), 2014, režija: Damijan Šifron, Argentina

Jedno od najhvaljenijih dela poslednjih godina zbog sposobnosti da ilustruje ljudsko ponašanje u ektremnim situacijama ali u svakodnevnim kontekstima sa kojima je lako poistovetiti se. U situacijama osvete, smrti, ozlojeđenosti, ljubomore i ludila, glavni junaci ovog filma izvlače na svetlost dana svoj životinjski instinkt i zapanjuju publiku sposobnošću ljudskog bića da prevaziđe samo sebe.

***

Pročitaj u originalu: http://ow.ly/Bzck30bqClP
Autor teksta: Alehandro Kampos

Prevela sa španskog: Tamara Nikolić

 

One thought on “Taste of Cinema: 15 najboljih latinoameričkih filmova XXI veka

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google photo

Komentarišet koristeći svoj Google nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s