Naslovna slika: Alfred Dehodenk – Ples Cigana u baštama Alkasara (1851)

Osmog aprila obeležava se Međunarodni dan Roma. Datumom se odaje počast Svetskom kongresu Roma/Cigana održanom u Londonu 8. aprila 1971, okupljanju na kojem su se uspostavili simboli koji predstavljaju romski narod.

Među tim simbolima su, primera radi, zastava Roma i njihova himna. Podatak koji malo ne-Roma poznaje. Razlog? Jednostavno „zato što je teško da naučiš nešto čemu te ne poduče”.

Upravo je to krilatica koju su odabrale nevladine organizacije koje čine deo romskog državnog saveta za njihovu novu kampanju društvene senzitizacije. Reč je o inicijativi koja traži da špansko stanovništvo bude upoznato sa kulturom i istorijom Roma, posebno deca i mladi.

Deca kao što je Samuel, romski dečačić kojem je jednog lepog dana dok je radio zadatke iz istorije izletelo jedno pitanje. Sumnja na koju niko nije znao da mu odgovori. Ni njegovi roditelji, ni njegov profesor, ni direktorka njegove škole, ni inspektor obrazovanja.

romska-zastava

Do dana današnjeg, jedini koji može da odgovori na Samuelovo pitanje jeste ministar obrazovanja. Samo on može da objasni kako se u španskim školama uči o kulturi i istoriji Eskima, severnoameričkih Indijanaca i Maora, a o romskom narodu ne.

Kampanja Samuelovo pitanje traži da se taj sadržaj integriše u plan i program osnovnog i srednjeg obrazovanja. Cilj koji se tiče kako centralne vlade tako i različite autonomne pokrajine, pošto je reč o istom obrazovnom planu.

Za ovu svrhu, napravili su video klip u kojem Samuel i druge osobe uključene u ovaj projekat objašnjavaju problem. Ova poruka se oslanja na akcije putem društvenih mreža, medija komunikacija, na vebsajt i grafičke materijale kao što su posteri, označivači knjiga i olovke.

SAMUEL1

Zašto se kultura i istorija Roma ne pojavljuje u školskim knjigama? Postoje pitanja koja stvaraju istoriju. Upoznaj Samuelovu priču, koji je na kraju zatražio u Ministarstvu obrazovanja odgovor na pitanje na koje niko nije znao da mu odgovori…

Činjenica je da je ova inicijativa nužna. Nedavno je Kongres narodnih poslanika uspostavio osmi april kao Dan Roma i prepoznao prethodno pomenute simbole: himnu i zastavu. Ipak, malo neromskih Španaca je moglo da potvrdi da poznaje makar jedan od ova dva. Da li vi znate?

***

Razumeš španski? Pročitaj u originalu: http://www.yorokobu.es/historia-gitanos/
Autor članka: Eduardo Bravo

Prevela sa španskog: Tamara Nikolić

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google photo

Komentarišet koristeći svoj Google nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s