Raul Ruis, poznatiji kao El Niño de las Pinturas (Dete Grafita), jedan je od najoriginalnijih stvaralaca urbane umetnosti u Španiji, ali i u svetu. Njegov stil iscrtavanja grafita sastoji se iz klasičnih crteža, slikanja i poezije, ali se inspiriše i stripom, animacijom i arapskim pismom. Granada, njegov rodni grad, pretvorena je u živi, autentični muzej i pruža nam uvid u njegov univerzum i u njegovu filozofiju.

raul ruis

Iz njegovih izjava se može saznati da razni segmenti utiču na njegovo stvaralaštvo. Ovaj umetnik ističe koliko je važno da javni prostor bude zajednički svim stanovnicima jednog kvarta i koliko slikanje daje živosti sivim i napuštenim delovima grada.

Počeo je da crta grafite iz strasti prema crtežu, animaciji i stilovima pisanja. Od malena ga je zanimala tipografija, posebno arapsko pismo, koje je istraživao godinama. Ovo istraživanje stilova slova, kao zasebnih elemenata forme i značenja, proširilo se na crtanje grafita i time je tipografiji dao šire značenje.

Naročito originalan aspekt ovog umetnika jeste način na koji uvodi tekstove u crtež. Ove rečenice, prava poezija, nekada su njegovi lični stihovi, a nekada prilgođena, popularna lirika. Način na koji se prepliće crtež sa tekstom daje delu magičnu i hipnotišuću lepotu, koja privlači pažnju prolaznika. Neki od kraćih natpisa su: Odlučio sam da promenim svoja pitanja, Više ljubavi, Umetnost za sve, prijatelju, Svet je mračan – osvetli svoju stazu, Ko se igra sa našom decom?, Sunce će i dalje izlaziti…

pako ruis.jpg

Raul se pretvorio u internacionalnog umetnika i njegova dela se mogu videti u gradovima širom sveta. Dokaz za to su istaknuti murali koje je nedavno naslikao u Njujorku, od kojih je jedan posvećen Lorki, koji je takođe iz Granade. Često je sarađivao i sa drugim stvaraocima iz oblasti muzike, filma i scenskih umetnosti.

Pored izražene sposobnosti da slika portrete, među njegovim temama ističu se detinjstvo i nevinost dece, snaga samoposmatranja, kritika materijalnih vrednosti, poštovanje prirode, odbijanje nasilja i takmičenja… Jednom rečju, on je pacifista koji poštuje tuđe vrednosti, druge kulture i bori se za društvenu pravdu.

Raul Ruis beži od svake jednolične interpretacije njegovih dela i poziva nas da ih vrednujemo iz svoje perspektive. Iz tog razloga nije želeo da objasni značenje nekih motiva koji se ponavljaju u njegovim radovima, kao što su ptice ili točak života.

papagajo ruis

Mnogo više od pukog praćenja mode i umetničkog tržišta, Dete Grafita teži humanoj umetnosti koja povezuje i zbližava ljude u zajednici u kojoj živi.

***

Razumeš španski? Pročitaj u originalu: http://ow.ly/SiKc30aGPBJ
Autor: redakcija Metropolisa

Prevela sa španskog: Marija Vlajković

Sve fotografije preuzete sa sajta http://www.rtve.es.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google photo

Komentarišet koristeći svoj Google nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s