Koje je boje muzika? „Ja sam crnac u svetu belaca“, peva Majkl Kivanuka na svom izvanrednom drugom albumu Love & Hate. Njegov glas lebdi iznad bluzerskog gruva nalik pljeskanju dlanova i gradi jačinu sve do trenutka u kome zazvuči kao da će da eksplodira, dok žičani instrumenti i horne praćeni horom bujaju u nežnim melodičnim deonicama. Iako bi se moglo smatrati političkom himnom, koja se protivi uskraćivanju prava u teškim vremenima, u biti jeste emotivna mantra ovog složenog britanskog muzičara, koji se zalaže da ga čujemo zbog njega samog, zauzimajući se za muziku koja ne podleže segregaciji u žanrovske grupe sprovedene na osnovu boje kože izvođača.

Anomalija ovog multikulturnog vremena je zasigurno to što još uvek razmišljamo u pogledu crnačkih muzičkih žanrova (ili Music of Black Origin (‘muzika crnačkog porekla’), kako to MOBO nagrada označava da bi izbegla optužbe obratnog rasizma), najpre soul, R&B i hip-hop žanrova. U informacionom dobu koje karakteriše postmodernistička pomućenost granica širom sveobuhvatnog interneta, pop muzika zasigurno crpi iz tih elemenata, kao i žanrovi svrstani pod ‘belačke’, poput roka, folka i elektronike.

Odrastajući u severnom Londonu, Kivanuka, dete imigranata, odrastao je na britanskoj popularnoj muzici. Poput mnogih mladića tokom devedesetih godina dvadesetog veka, prve pesme koje je naučio da svira na gitari bile su od benda Oasis. Adel je podržala njegov album prvenac Home Again, koji je izašao 2012. godine i označio ga kao glasnika klasičnog retro soula, kompliment koji mu je zapravo učinio rđavu uslugu. Ambiciozni sledbenik prvenca bi trebalo da to ispravi. Album Love & Hate smešta dvadesetdevetogodišnjeg Kivanuku u središte ključale, aromatične fuzije zvuka.

Cold Little Heart, pesma koja otvara album, duga je deset minuta i predstavlja mešavinu horske, orkestralne psihodelične rok i soul muzike i okvira originalne muzike za film Enija Morikonea. Kivanuka čak ne počinje da peva tokom prvih pet minuta pesme, uvodeći nežnu, akustičnu baladu lične patnje u kojoj preispituje sebe, poput usamljenog prebiranja prstima po gitari pored logorske vatre u svemiru. Kivanuka zasigurno pokazuje bliskost sa imaginativnim delima nekih od najhrabrijih fank umetnika sedamdesetih godina prošlog veka poput The Temptations, Ajzaka Hejza i Kurtisa Mejfilda. No, u srži svega što Kivanuka stvara nalaze se takve spiritualne pesme u kojima preispituje sebe i koje bi ga verovatno odredile kao osetljivog pevača i tekstopisca da nema afro frizuru i ugandsko prezime. Njegov glas karakterišu tuga i krhkost, kao i osećaj nežne kontemplacije, pre nego temperamentne objave.

U izvanrednoj pesmi Rule the World, u kosmičkom vrtlogu eterične instrumentacije, Kivanuka izražava potrebu da mu se ukaže ljubav jer „Ovo ne mogu da uradim sam.“ Međutim, osećanje očajanja izbalansirano je ogromnom podrškom, koja predlaže da baš i nije prepušten samom sebi. Obiman aranžman sačinjen je uz pomoć cenjenog producenta Brajana Burtona (sa nadimkom Danger Mouse), koji se našao u ulozi kreativnog saradnika raznovrsnih izvođača poput Gorillaz, the Black Keys, Adel i U2. Kivanuka zasigurno nosi soul muziku u sebi, ali i još mnogo toga. Ovo je album koji sam po sebi zvuči kao čitav svet muzike.

***

Link do portala: http://www.telegraph.co.uk/music/what-to-listen-to/michael-kiwanukas-love–hate-is-a-dazzling-melting-pot-of-sound/
Autor članka: Nil MekKormik

Prevela sa engleskog: Sanja Gligorić

2 thoughts on “Prikaz albuma – Love & Hate Majkla Kivanuke predstavlja izvanrednu fuziju zvuka

  1. Pošto sam nedavno otkrila Kivanuku (gledajući seriju Big Little Lies) krenula sam u istraživanje recenzija o njegovom albumu. Tako sam otkrila Vaš blog i oduševila sam se jer prevodite tekstove o raznim temama o kojim se ne može čitati često kod nas 🙂

    I stoga sam odlučila da Vas nominujem za The Versatile Blogger Award, a detalje možete pogledati kod mene na blogu https://jesuismila.wordpress.com/2017/04/05/versatile-blogger-award/

    P.S. Samo nastavite. Jedva čekam nov post 🙂

    Sviđa mi se

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google photo

Komentarišet koristeći svoj Google nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s