Prva elektronska knjiga nije nastala u Ilinoisu, već u Ferolu, u glavi jedne učiteljice koja je živela više od pola veka ispred svog vremena, a rodila se pre 122 godine.

Anhela Ruis Robles je na vrhovima prstiju prošla kroz istoriju nauke. Učiteljica iz Ferola razmišljala je više od pola veka ispred svog vremena i usred posleratne Španije osmislila je prvu mehaničku knjigu, prethodnicu aktuelne elektronske knjige, pogrešno pripisane – barem ne kako treba – Majklu Hartu. Jer prvu elektronsku enciklopediju nisu izmislili u Ilinoisu, već na severoistočnom ćošku Španije. U to uverava patent dodeljen 1949. i prototip koji se izgradio prema instrukcijama donja Anhelite, u Artiljerijskom parku u Ferolu, čudnovata naprava koja je prvo obitavala u Galisijskom pedagoškom muzeju, u Santjagu de Komposteli i koji danas može da se poseti u La Korunji u Narodnom muzeju nauke i tehnologije.

Rodila se pre 122 godine u Viljamaninu, Leon. Anhela Ruis Robles se rodila u jednoj imućnoj porodici, a u Ferol se preselila nakon što je položila stručni ispit za učiteljicu. Osnovala je školu za odrasle koju je nazvala Elmaca u čast njenih triju ćerki – Elene, Marije Elvire i Karmen – i penzonisala se dajući časove radnicima koje je nesebično i bez naplaćivanja opismenjavala. Imala je vremena, između ostalog, da napiše 16 knjiga. Ali donja Anhelita je bila poznata, pre svega, po svojim pedagoškim inovacijama. Vizualizovala je eru digitalnih tabli nekoliko decenija unapred. „Budućnost priča, ali malo ko razume šta govori.” Ona ju je razumela do savršenosti. I znala je da ne treba da gubi vreme. Njen obdaren um i duboka posvećenost pedagogiji i obrazovanju obeležili su joj put. Njen cilj? Da olakša kilograme koji su đacima opterećivali leđa, tako što će sažeti sve predmete u jednu knjigu, učiniti da učenje bude privlačnije i istovremeno jednostavnije; dakle, želela je da pretvori podučavanje u nešto interaktivno i podsticajno. I to u prvoj polovini dvadesetog veka.

Šema koju je Anhela Ruis Robles zamislila u svojoj glavi kao mehanički, električni proces pod pritiskom vazduha za čitanje knjiga dobila je oblik u brodogradilištima Ferola. Njena se zamisao ostvarila u jednom teškom artefaktu sa kolutima, izgrađenom od rustičnih materijala koji su mu, nažalost, skratili krila. To je bio jedan držač koji je omogućavao čitanje nekoliko knjiga, menjajući kolute sa zapisanim sadržajem. Učiteljica je imala drugu ideju: da bude sastaviljen od laganih komponenti, da bude lakše preneti ga u rančeve. Ali nikada nije stigao do učionice. Niti je uspeo da se pretvori u elektronsku knjigu. Ali gotovo da jeste.

enciclopedia mecanica

Elektronska knjiga Anhele Ruis Robles bila je sastavljena od dva dela. Prvog su činila osnovna znanja: čitanje, pisanje, brojevi i računanje. Pritiskom na abecedarnik i brojeve formirali bi se slogovi, reči i lekcije. Drugi je funkcionisao sa kolutima, i svaki je predstavljao neki predmet. I mogao je da sadrži svetlo i zvuk. Uređaj je bio prekriven providnom i nesalomivom laminom sa pripojenom lupom. Uključivao je, takođe, svetlo, kako bi moglo da se čita u mraku. Između ostalog, svako objašnjenje teme bilo je propraćeno zvukom. Sve u veličini jedne knjige, veoma jednostavnog upravljanja i beznačajne težine, opisivala je sama autorka. „Nije bila samo napredna za svoje vreme, već i revolucionarna, jer je u svom patentu ostavljala mogućnost da se u budućnosti dodaju inovacije kao što je dugme za glas ili digitron i naslućivala je značaj učenja stranih jezika kao što su engleski i francuski”, objasnio je unuk Anhele Ruis Robles pre nekoliko godina kada je Ministarstvo ekonomije spasilo njenu figuru i njen revolucionarni izum sa neobjavjenim dokumentima.

Imala je, ipak, darovita Anhela Ruis Robles jednog zgodnog pretendenta: Sjedinjene Američke Države. Amerikanci su bacili oko na njen izum i bilo je onih koji su vrebali Galisijku da preuzmu njen patent. Nije im pošlo za rukom. Donja Anheliti, učiteljica iz Mandije, nije padalo na pamet da se spakuje i uputi prema Americi. Želela je da njen izum ostane u Galisiji, u Ferolu.

Istorija se često trudi da u ovakvim slučajevima bude obratno, ali Anheli Ruis Robles priznanje je stiglo za života, na vreme je primila raznolika i prestižna priznanja kao što je Krst Alfonsa Desetog Mudrog za svoju profesionalnost ili Zlatnu medalju i Diplomu na Prvoj nacionalnoj izložbi španskih izumitelja, koja se održala 1952. Godine 1988. Državna škola Ferola Ibanjes Martin postavila je plaketu u njenu čast. A prošle godine, na 121. godišnjicu njenog rođenja, Gugl joj posvećuje svoj prepoznatljivi dudl. Anhela Ruis Robles ipak nije uspela ono najvažnije, pored svih znamenja i aplauza: da jedna španska firma proizvede njen izum. Izložila ga je na svim sajmovima u čitavoj Španiji, ponavljala njegove dobrobiti tamo i onamo. Čak je uspela da ubedi Ministarstvo obrazovanja da joj daju odobrenje za eventualnu upotrebu na školskim časovima. Ali nikada nije uspela da dobije sredstva. Sto hiljada peseta u to doba bili su prepreka koja je sprečila proizvodnju.

***

Link do portala: http://ow.ly/LqY430alLAY
Autor teksta: redakcija portala

Prevela sa španskog: Tamara Nikolić

 

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google photo

Komentarišet koristeći svoj Google nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s