Некатегоризовано

Usredsređenost: veština velikih genija

Jedna od odlika darovitih ljudi jeste sposobnost da održe pažnju na jednoj delatnosti veoma dugo, a da pritom ne izgube mentalnu jasnoću.

Svi geniji imaju nešto zajedničko: sposobnost duboke usredsređenosti. U pismu svome sinu Albert Ajnštajn govori mu o „onom trenutku dok radiš nešto i toliko uživaš da ne primećuješ da vreme prolazi. Moram da ti priznam da ponekad zaboravim na vreme ručka dok radim.”

Nije bio jedini. Miro je slikao u jednom ateljeu koji je sagradio u Palma de Majorci kako bi se udaljio od ometanja velikog grada. Tamo bi se zatvarao svakog dana sa svojim četkicama  i svojom koncentracijom. Umetnik je zabranio ulaz svima, osim jednoj osobi: svojoj ženi. Samo je ona mogla da pokuca na vrata krajem jutra da mu javi da mu se hrana puši u tanjiru.

Ernest Hemingvej je uradio nešto slično. U svojoj kući u predgrađu Havane okačio je poster na vrata koji je upozoravao: Ne primaju se posete bez prethodnog zakazivanja. „Kada radim na nekoj knjizi ili na nekoj priči, počinjem da pišem svako jutro čim izađe Sunce. Niko te ne ometa u to doba. Sveže je ili hladno i polako se usredsređuješ i zagrevaš kako pišeš.”, ukazao je jednom novinaru 1954.

Amerikanac je radio svugde. U svojoj spavaćoj sobi, u barovima, hotelima… Jedino što je prezirao jeste da ga prekidaju. „Telefon i posete su uništitelji rada. (…) Možeš da napišeš u svakom trenutku da te ostave samog i da te ne uznemiravaju.”

Istoričar nauke, Džejms Glejk, nakon što je napisao biografije fizičara Isaka Njutna i Ričarda Fejnmena, došao je do zaključka da: „svi geniji imaju veštinu usredsređenja takvog intenziteta koji obične osobe ne mogu da pojme.” U jednom intervjuu sa časopisom Big Think uverava, između ostalog, da „pokazuju neizmernu strast prema apstrakciji”.

Nije bitno što su ekstrovertni, kao Fejnman, ili samotnjaci, kao Njutn. Njihova ličnost nema nikakve veze sa njihovom genijalnošću. Ono što ih čini izvanrednim jeste njihova veština da se odvoje od svake ideje koja nije u vezi sa predmetom njihovog interesovanja kao i njihova lakoća da provedu stotine sati uronjeni u svoje projekte.

Pažnja je suštinska za genijalnost. Čak i opsesija. Osobe koje razvijaju misao, nauku i tehnologiju nisu samo zarobljeni u svom radu kao insekt u paukovoj  mreži. Veoma često je u pitanju apsolutna opsesija i to čini da prevaziđu izvanredne izazove.

Mnogi mislioci su u duvanu i piću potražili podsticaj koji bi im pomogao da se usredsrede. Iza dela pisaca i naučnika ima hiljade bunara kafe i žestine. I mnogo pušenja. Frojd se slomio kada mu je lekar zabranio duvan. Izumitelj psihoanalize govorio je da je mogao da piše samo obavijen oblakom dima svojih cigareta.

„Veliki  muzičari, matematičari, naučnici i filozofi istorije, svi su oni imali izvanredan dar da izoštre svoju pažnju sa velikim stepenom mentalne jasnoće tokom dugih perioda”, ukazuje Glejk. „Um u takvom dugotrajnom stanju budnosti plodno je tlo da se bolje razumeju stvari i da se jave svakakve originalne asocijacije.”

Godine 1959. Isak Asimov je napisao članak u kojem je pokušao da odgovori na enigmu u vezi sa tim kako nastaju ideje. „Imam osećaj da povezanost sa kreativnošću zahteva izolovanje.”, rekao je. „Kreativna osoba radi neprekidno. Njen um procesuira informacije u svakom trenutku. Čak i kada nije svesna toga. Veoma je poznat, na primer, slučaj Augusta Kekulea. Hemičar je nastavio da razmišlja u strukturi benzola dok je spavao.”

Tada pedesetih godina, u Galisiji, Anhela Ruis Robles čekala bi da padne noć da se osami u jednoj prostoriji svoje kuće, dok su njene ćerke spavale, i da pod tananom svetlošću svog radnog stola napravi prvu mehaničku enciklopediju u istoriji.* Godine 1958. ova učiteljica koja je osvetlala digitalnu eru usred posleratnog doba u Španiji veličala je usredsređenost u jednom intervjuu sa dnevnikom Pueblo: „Tišina je neophodna, jer omogućava sprovođenje tih zamisli koje kasnije podstiču napredak u svetu.”

***

*Anhela Ruis Robles bila je španska učiteljica, spisateljica i izumiteljka, pionirka elektronske knjige. Sredinom prošlog veka dodeljena joj je nagrada za patent čitača elektronske knjige, poznat kao Mehanička Enciklopedija.

Link do portalahttp://www.yorokobu.es/concentracion-genios/
Autorka teksta: Mar Abad

Prevela sa španskog: Tamara Nikolić

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google photo

Komentarišet koristeći svoj Google nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s