Fotografija preuzeta sa sajta http://www.yorokobu.es.

Sve pravopisne i gramatičke greške pojavljuju se kada je članak već objavljen.

Pisanje ne može pobeći Marfijevom zakonu (Sve što može da krene naopako, krenuće naopako).

Strah me je da objavim neki članak i onda pronađem gramatičku ili pravopisnu grešku. Ako sam na kauču, skačem do kompjutera; ako čitam članak na ulici, želim da se vratim kući. Moram da ispravim grešku dok je neki čitalac ne iznese u javnost i osramoti me.

Novine i časopisi koje sam čitao u detinjstvu pisali su o štamparskim greškama kao o greškama nastalim krivicom vilenjaka koji su sastavljali tekstove. Vilenjaci su proizvod mašte koje je čitalac prihvatao zbog komplikacija prilikom štampe koje su se pojavile sa ručnom pisaćom mašinom, a završile sa cilindričnom.

Računari i internet ubili su vilenjake pisanih sastava. Najpoznatiji programi za pisanje ukazuju na većinu pravopisnih grešaka i predlažu gramatičke ispravke. Često ispravljaju greške nastale zbog brzog i nepreciznog mehaničkog pisanja i užurbanog čitanja u sebi. Pisanje ne može pobeći Marfijevom zakonu. Javlja se grupa smetnji i paradoksa.

  1. SVE GREŠKE SE POJAVLJUJU KADA JE TEKST VEĆ OBJAVLJEN

Kao što je već rečeno, ponekad greške u jeziku izmaknu tehnologiji i trudu urednika. Sati provedeni u pisanju i uređivanju teksta zatupe čoveka i kroz šupljine upadaju užasni zarezi i akcenti.

  1. ŠTO SE VIŠE BLIŽI VREME ZA RUČAK ILI ZA SPAVANJE, JAVLJA SE VIŠE GREŠAKA

«Radi gladan», rekao mi je jedan scenarista. Ne slažem se. Kada ima malo vremena za pisanje (malo u odnosu na ambicije uložene u tekst) i javi se glad, dolazi do iskušenja da se tekst pošalje pre ručka, «da bi se imalo slobodno popodne». Loša ideja. Urednik teksta takođe ima svoje sate određene za jelo i spavanje, i podložan je istim slabostima.

  1. ŠTO SE VIŠE PIŠE, VIŠE GREŠAKA IMA

Usredsrediti se na usavršavanje nekoliko rečenica može da umori i dovede do zanemarivanja teksta kao celine. Na ovaj način se u rečenicama dovedenim do savršenstva pojavljuju iznenađujuće pravopisne i gramatičke greške. Na urednikovu nesreću, ima čitalaca koji će prozreti tekst zbog jednog loše obeleženog akcenta, iako je zanimljiv.

  1. U KRATKIM I JEDNOSTAVNIM TEKSTOVIMA JAVLJA SE VIŠE GREŠAKA NEGO U TEŠKIM I DUGAČKIM

Autor može počiniti više grešaka u kratkom članku nego u dugom. Moguće objašnjenje za to jeste da se dugački tekstovi pišu sa više ambicije i nekoliko dana. Sa druge strane, moguće je da je jednostavan tekst napisan sa lakoćom, u žurbi pre vremena za ručak…

DA BI SE IZBEGLE GREŠKE

Evo jedne preporuke da bi se izbegle sve greške: ako je moguće, zanemariti tekst na dva ili tri sata i obaviti neku drugu aktivnost. Čitanje naglas takođe pomaže u uočavanju grešaka u interpunkciji i otkrivanju teških rečenica (Flober je slušnim organima pripisivao preciznost u pisanju).

BELEŠKA AUTORA: Ovaj tekst je pažljivo pregledan za vreme nekoliko telefonskih razgovora pre vremena za ručak, ali to nije izgovor. Pošto sunce ulazi kroz prozor, neću kriviti ni vilenjake. Za svaki slučaj, držim palčeve.

***

Link do portala: http://www.yorokobu.es/murphy-escribir/
Autor teksta: Havijer Melendes Martin

Prevela sa španskog: Milica Ilić

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google photo

Komentarišet koristeći svoj Google nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s