Sećanje na Eduarda Galeana

Urugvajskog pisca Eduarda Galeana, koji je preminuo 2015. godine, pamtimo prvenstveno po delu „Otvorene vene Latinske Amerike“ (Las venas abiertas de América Latina). Pored toga, značajno delo je i „Knjiga zagrljaja“ (El libro de los abrazos), koja se uz prethodnu može svrstati u najbolja dela ovog autora.

Izreke ovog pisca, odsečne, oštre i koncizne, takođe su vredne pomena. Imajući u vidu bogatstvo njegovog opusa, odabir nije bio lak, ali smo ipak pokušali da izdvojimo one najbitnije i najzanimljivije.

O književnosti i novinarstvu

„Od Huana Rulfa sam naučio da se piše drugom stranom olovke, onom koja na vrhu ima gumicu za brisanje.“ – knjiga „Ogledala“ (Espejos), 2008.

„Kortasar je nastavio da raste sve do svoje smrti: ruke, noge… On, koji nije želeo da ga njegov karakter i popularnost neprestano uzdižu.“ – roman „Deca vremena“ (Los hijos de los días), 2011.

„Zahvalan sam novinarstvu jer me je izvuklo iz začaranog kruga razmišljanja samo o sebi i svojim potrebama.“ – intervju za El País, 2010.

O politici

„U XX veku polovina čovečanstva je žrtvovala pravdu zarad slobode, dok je druga polovina žrtvovala slobodu zarad pravde, a u XXI veku ćemo žrtvovati obe stvari u ime Globalizacije.“ – jul 2010, Twitter

„Nama vlada strah. To je jedno od oruđa u rukama moćnika, a drugo je neznanje.“ – maj 2010, Twitter

„Živimo u svetu koji bolje tretira mrtve nego žive. Mi živi postavljamo pitanja, dajemo odgovore i imamo druge ozbiljne nedostatke, neoprostive u sistemu koji veruje da smrt, kao i novac, čini ljude boljima.“ – u svom govoru, u januaru 1988, na dodeli nagrade Hose Karasko Tapija, koja je ustanovljena u čast novinara ubijenog tokom diktatorskog režima u Čileu 1986.

„Rad nije vredan ničega, nema dovoljno novca, radi se duplo više za duplo manje novca. Šta proizvode naše države? Jeftinu radnu snagu. Stvarnost postaje crni humor: – Treba stegnuti kaiš. – Ne mogu, juče sam ga pojeo.“ – u svom govoru, u januaru 1988, na dodeli nagrade Hose Karasko Tapija.

„Zidovi su štampa za siromašne.“ – intervju za El País, 2010.

„Sloboda novca zahteva radnike zatočene u zatvoru straha.“ – kolumna u novinama El País, maj 2001.

„Bilo bi dobro da tehnokrate, koje odlučuju o pitanjima od brzine leta muve do intenziteta ljubavi između ljudi, čuju razmišljanja dece.“ – u svom govoru na Univerzitetu u Valensiji, 2004.

O ratovima i protestima

O ratu u Iraku: „Svet je potpuno lud; možda je rešenje da se organizuje  međunarodni kongres psihijatara.“

O „Pokretu 15. maj“ (Movimiento 15M – mirni građanski protesti koji su se odigrali u Španiji 2011, sa ciljem da se izrazi nezadovoljstvo političkim sistemom i raspodelom moći): „Svet danas poziva na bes, a mladi ljudi su odbili taj poziv. Ja sam dobio dozu vitamina E: e kao esperanza (nada), e kao entuzijazam…“

O fudbalu

„Za intelektualce leve struje, fudbal sprečava narod da misli. Za desničare je fudbal dokaz da narod misli nogama. Fudbal je biznis? To važi za sve. A seks nije? Oni koji to znaju su mi rekli da seks uopšte nije loš.“

Epilog

Sećati se (recordar): od latinskog re-cordis, ponovo proći kroz srce.“

***

Link prema portalu: http://cultura.elpais.com/cultura/2015/04/13/actualidad/1428933394_654775.html
Autor teksta: Alvaro Romero

Prevela sa španskog: Biljana Dražović

 

Advertisements

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google photo

Komentarišet koristeći svoj Google nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s