Kubanski kantautor, jedan od najvećih predstavnika protestne muzike u Latinskoj Americi, napunio je 70 godina u novembru prošle godine.

Davno je Mario Benedeti, poznati urugvajski pisac, rekao da je Silvio Rodriges jedan od najznačajnijih pesnika Latinske Amerike i on to nesumnjivo jeste. Takođe je jedan od glavnih aktera kubanskog pokreta Nueva Trova* kao i latinoameričke protestne muzike. Kubanac stidljive ličnosti, ali poezije gotovo toliko moćne kao što je njegova gitara napunio je 70 godina i smatra se živom legendom muzike.

Silvio Rodriges se rodio u San Antonio de los Banjos 1946. Odrastao je na Kubi uzdrmanoj revolucijom i priključio se slobodarskom pokretu još u pubertetu. Istovremeno je razvio svoje umetničke veštine, među kojima su se isticali slikarstvo i muzika. Iako je zapažen 1967. na književnom konkursu povodom knjige pesama Horadado Cuaderno Número 1, put kojim se kreće jeste put muzike.

Silvio je priznat kao glasnik naroda. Sa 18 studijskih albuma, 5 albuma snimljenih uživo i 4 kompilacijskih albuma – gde se ističu pesme Rabo de Nube, Óleo de una Mujer en Sombrero ili La Rabia – postao je umetnik u rangu sa Violetom Parom i Žoanom Manuelom Seratom.

Silvio trenutno nastavlja da razvija muzičke projekte, počasni je doktor Univerziteta u Kordobi (Argentina), Univerziteta u Verakruzu (Meksiko), Univerziteta Major de San Markos (Peru) i osvojio je Nagradu Latino za životno delo na Akademiji Umetnosti i Muzičkih Nauka u Španiji.

Prema Ivanu Benavidesu, jednom od najznačajnijih kolumbijskih kompozitora, producenata i menadžera kulture, Silvio može da se uporedi sa Bobom Dilanom i Leonardom Koenom, jer su njegovi tekstovi toliko važni koliko i muzika: „Za mene kao muzičara, Silvio prevazilazi komunizam, on je pre svega kompozitor univerzalnog dosega.”

Ipak, njegova privrženost kastrizmu je neporeciva i naravno, jedna je velikih kontroverzi koja se za njega vezuje. Nakon smrti Fidela Kastra kantautor je objavio osećajnu poruku naslovljenu „Večna slava Fidelu”: „Otkad sam bio dete smatrao sam ga za majstora humanizma. I dalje ga tako vidim.” Takođe je opisao političkog vođu kao jedno od najizvanrednijih ljudskih bića svih vremena. El necio  jeste pesma koju je Silvio posvetio Fidelu Kastru, a Canción del elegido napisao je za Ernesta Će Gevaru.

Pevač Pablo Milanes, jedan od Kubanaca koji su osnovali pokret Nueva trova, izrazit je protivnik Rodrigesa, jer ga smatra izdajicom i lažovom. „Silvio Rodriges bio je deo grupe intelektualaca koji su 2003. podržali hapšenje 75 disidenata u Havani i streljanje trojice otmičara broda koji je nameravao da emigrira”, rekao je. Rodriges je bio revoltiran ovom izjavom i ocenio je Milanesove kritike kao grube i neuviđavne.

Ali umetnici kao što je Benavidas uveravaju da je Silvio svakako bio uticaj za čitavu jednu generaciju i da su ovakvi kantautori, koji pišu tekstove o društvu, vrsta u izumiranju.

Lisardo Karvahal, direktor LuaBooks, izdavačke kuće koja je šest  meseci ilustrovala knjigu Silvija Rodrigesa, El hombre extraño („Čudan čovek”) o malim činovima ljubavi u svetu, tvrdi da osim muzičkog značaja u delu Silvija, takođe treba da se istakne njegova narativna vrednost. „Njegova je muzika izuzetno značajna, ali ako bi mi dali da biram, odabrao bih njegovu poeziju.”

U vremenu kada su i kantautori priznati kao književnici i kada muzika ne prestaje da zauzima bitno mesto, Silvio Rodriges nosi fascinantan prtljag koji pokazuje zašto su ga nazvali pesnikom. Jedna od njegovih najikonskijih pesama jeste Ojalá, koju je napisao za Emiliju Sanćes, njegovu prvu ljubav.

Silvio Rodriges ostao je veran svojim idealima. Nastavlja da piše i peva o onome što se dešava u društvima Latinske Amerike. Postoji veliki broj neobjavljenih pesama i kompozicija umetnika koje će sigurno, onog trenutka kada se objave, nastaviti da daju užitak pratiocima ovog genija kubanske trove.

*Nueva trova jeste muzički pokret koji je nastao u Kubi šezdesetih godina nakon Kubanske revolucije. U bliskoj vezi sa Novom latinoameričkom pesmom, Nueva trova se služi tradicionalnom muzikom, ali sa krajnje politizovanim sadržajem i pesmama društveno-političkog karaktera.

Link prema portalu: http://www.semana.com/cultura/articulo/aniversario-70-de-silvio-rodriguez/507298
Autorka teksta: Laura Munjos

Prevela sa španskog: Tamara Nikolić

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google photo

Komentarišet koristeći svoj Google nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s